Vés al contingut
Homilia del papa Francesc a la Casa de Santa Marta 4 de maig de 2013
Les armes que tenim per defensar-nos de l’odi del món són la humilitat i la bondat. És el que ha subratllat el papa Francesc tot centrant la seva homilia sobre la lluita entre l’amor de Jesús i l’odi del príncep del món. El papa ha recordat que el Senyor ens diu que no tinguem por perquè el món ens odiarà com el va odiar a Ell:
“El camí dels cristians és el camí de Jesús. Si nosaltres volem ser seguidors de Jesús, no tenim cap altre camí: el camí que Ell ens va ensenyar. I una de les conseqüències és l’odi, l’odi del món, i també del príncep d’aquest món. El món estimaria el que és seu. ‘Us he escollit jo, del món’. És Ell qui ens ha alliberat del món, qui ens ha escollit: gràcia pura! Amb la seva mort, amb la seva resurrecció, ens ha alliberat del poder del món, del poder del diable, del poder del príncep d’aquest món. I l’origen de l’odi és aquest: que estem salvats. I aquell príncep que no ho vol, que no vol que hàgim estat salvats, odia”.
Per això, des dels primers temps de l’Església, l’odi i la persecució arriben fins avui. Hi ha “moltes comunitats cristianes perseguides en el món – ha constatat amargament el papa –, en els nostres dies més que en els primers temps: avui, ara, en aquest dia i en aquesta hora”. Per què passa això? Es pregunta Francesc. Perquè “l’esperit del món odia”. I a partir d’això deriva un advertiment sempre actual:
“Amb el príncep d’aquest món no es pot dialogar, i que això quedi clar! Avui el diàleg és necessari entre nosaltres, és necessari per la pau. El diàleg és un costum, és una actitud que nosaltres hem de tenir entre nosaltres per escoltar-nos, entendre’ns... i l’hem de mantenir sempre. El diàleg neix de la caritat, de l’amor. Però amb aquell príncep no podem pas dialogar: només podem respondre amb la Paraula de Déu que ens defensa perquè el món ens odia. I tal com va fer amb Jesús, ho farà amb nosaltres: ‘Fes-ho, això, vinga, una petita estafa... no és res, és petita...’, i comença a portar-nos per un camí que és no gaire adient. Això és una mentida piadosa: ‘fes-ho, fes-ho, fes-ho, no passa res’, i comença sempre amb poc, no? I: ‘Va... tu vals, tu vals: pots fer-ho’. És afalagador, i amb els afalacs ens entendreix. Ho fa d’aquesta manera. I nosaltres caiem en el parany”.
El Senyor, ha continuat el papa, ens demana que siguem ovelles, perquè si algú deixa de ser ovella ja no té “un pastor que et defensi i caus en les mans d’aquests llops”:
“Vosaltres podeu preguntar: ‘Pare, quina és l’arma per defensar-se d’aquestes seduccions, d’aquests focs d’encenellas que fa el príncep d’aquest món, d’aquests afalacs?’ L’arma és la mateixa arma de Jesús: la Paraula de Déu –no dialogar- sinó sempre la Paraula de Déu i després la humilitat i la bondat. Pensem en Jesús durant la seva Passió. El seu profeta diu: ‘Com un xai que va a l’escorxador’. No crida, res: la humilitat. Humilitat i bondat. Aquestes són les armes que el príncep del món no tolera, perquè les seves propostes són propostes de poder mundà, propostes de vanitat, propostes de riquesa mal adquirides, són propostes d’aquest tipus”.
Avui, ha continuat el papa, “Jesús ens fa pensar en aquest odi que té el món contra nosaltres, contra els seguidors de Jesús”. Ens odia, ha remarcat, “perquè Ell ens ha salvat, ens ha alliberat”. I pensem en “les armes per defensar-nos”, ha afegit: ser sempre ovelles “perquè així tenim un pastor, i sent ovelles som bons i humils”. Francesc ha acabat invocant la Mare de Déu perquè “ens ajudi a arribar a ser humils i bons en el camí de Jesús”.


Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.