Vés al contingut

Homilia del papa Francesc a la casa de Santa Marta. Dimarts 17 de febrer de 2015

El papa, fent referència a la primera Lectura que explica el Diluvi Universal, ha observat que l'home és fins i tot capaç de destruir la fraternitat de la qual neix la guerra i la divisió. Així doncs, ha condemnat durament aquells "empresaris de la mort" que venen armes als països en conflicte perquè la guerra pugui continuar.

"L'home és capaç de destruir tot allò que Déu ha fet". El papa Francesc ha desenvolupat la seva homilia anant entre el dramàtic pas del Gènesi que mostra l'ira de Déu per la maldat de l'home i que precedeix al Diluvi Universal. L'home -ha assenyalat amb tristor- "sembla ser més poderós que Déu", i capaç de destruir les coses bones que Ell ha fet.

L'home és capaç de destruir la fraternitat

En els primers capítols de la Bíblia -ha continuat- trobem molts exemples -des de Sodoma i Gomorra fins la Torre de Babel- on l'home mostra la seva maldat". Una maldat que resideix al més íntim del seu cor:

"Però Pare, no sigui tant negatiu! expressarà algú. Però aquesta és la veritat. Som capaços de destruir també la fraternitat: Caín i Abel a les primeres pàgines de la Bíblia. Es destrueix la fraternitat. És l'inici de la guerra, no? La gelosia, l'enveja, tant desig de poder, de tenir més poder. Sí, això sembla negatiu, però és realista. Agafeu un diari, qualsevol -d'esquerra, de centre, de dreta... qualsevol. I veureu que més del 90% de les notícies són notícies de destrucció. Més del 90%. I això ho veiem cada dia."

"Però que passa dins del cor de l'home?", es pregunta Francesc. Jesús -ha dit- ens recorda que "del cor de l'home sorgeixen totes les maldats." El nostre "feble cor -ha continuat-està ferit."

“Comerciants de mort” venen armes a aquells que estan en guerra

De sempre -ha assenyalat–ha existit un "desig d'autonomia”: jo faig allò que vull i si jo vull això, ho faig! I si per això haig de fer una guerra, la faig!:

"Però per què som així?" Perquè tenim aquesta possibilitat de destrucció; aquest és el problema. Després, en les guerres, en el tràfic d'armes... Però som comerciants!" Sí, de quina cosa? De mort? I ho són els Països que venen les armes a aquest, que estan en guerra amb aquell, i venen armes també a aquest, perquè així continuï la guerra. Capacitat de destrucció. I això no ve del veí: ve de nosaltres! Tota intenció interna del cor no és altre que el mal." Nosaltres tenim aquesta llavor a dins, aquesta possibilitat. Però tenim també l'Esperit Sant que ens salva, eh! Però hem d'escollir, en les petites coses".

Així doncs, el papa ens ha posat en guàrdia sobre les xerrameques, de les que parlen malament del veí: "també a les parròquies, a les associacions", quan estem "gelosos" i "envejosos" i potser es va al mossèn a malparlar. "Aquesta -ha amonestat- és la maldat, aquesta és la capacitat de destruir, que tots nosaltres tenim." I sobre tot això "l'Església, a la porta de la Quaresma, en fa reflexionar". Des d'aquest punt Francesc ha retornat la mirada sobre l'Evangeli d'avui en el qual Jesús reganya als deixebles que es barallen entre ells perquè s'havien oblidat d'agafar el pa. El Senyor els diu que “posin atenció", que s’abstinguin "del llevat dels fariseus, del llevat d'Herodes. Senzillament pren com exemple a dues persones: Herodes que "és detestable, assassí, i els fariseus hipòcrites”. Així, doncs, Jesús els fa memòria de quan va dividir els cincs pans i el exhorta a pensar en la Salvació, en allò que Déu ha fet per tots nosaltres. Però ells –recorda el papa– “no pensen, perquè el cor estava endurit per aquesta passió, per aquesta maldat de discutir entre ells i veure qui era el culpable de l’oblit del pa.

Elegir el bé amb la força que ens dóna Jesús

Em de prendre seriosament el missatge del Senyor –ha dit el papa–“aquestes no són coses estranyes, això no és el discurs d’un marcià”, “l’home es capaç de fer tant de bé.” I ha fet referència a l’exemple de la Mare Teresa, “una dona del nostre temps.” Tots nosaltres -ha dit– som capaços de fer tant de bé, però tots nosaltres som capaços també de destruir; destruir en el gran i en el petit, en la mateixa família; destruir als fills” no deixant-los créixer amb llibertat, no ajudant-los a créixer correctament; anul·lar als fills.” Tenim aquesta capacitat i per això –ha remarcat– és necessària la meditació contínua, la pregària, la confrontació entre nosaltres, per no caure en aquesta maldat que tot ho destrueix.”

“I tenim la força, ens recorda Jesús. Recorda. I avui ens diu: recorda’t de mi, que he donat la meva sang per vosaltres; recorda’t de mi que us he salvat, us he salvat a tots; recorda’t de mi, que jo tinc la força per acompanyar-vos en el camí de la vida, no pel camí de la maldat sinó pel camí de la bondat, de fer el bé als altres; no pel camí de la destrucció, sinó pel camí de la construcció: construir una família, construir una ciutat, construir una cultura, construir una pàtria, sempre més.”

Abans de la Quaresma preguem per no deixar-nos enganyar per la seducció

“Demanem al Senyor, avui, abans d’iniciar la Quaresma –ha conclòs el papa– aquesta gràcia: elegir bé sempre el camí amb el seu ajut i no deixar-nos enganyar per la seducció que ens portaran per camí equivocat.

Traducció: Paloma Llorente –CatalunyaReligió

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.