Homilia del papa Francesc a la casa de Santa Marta. Dimarts 6 d'octubre de 2015
Guardar-nos de tenir un cor dur que no ens deixi entrar la misericòrdia de Déu. És el que ha ressaltat el Papa Francesc a la Missa matutina a Casa Santa Marta, abans d’anar a l’Aula Nova del Sínode. El Papa ha exhortat a no resistir-se a la misericòrdia del Senyor, creient que són més important els propis pensament o una col·lecció de manaments a acomplir.
El profeta Jonàs es resisteix a la voluntat de Déu, però al final aprèn que ha d’obeir al Senyor. Francesc ha desenvolupat la seva homilia a partir de la Primera Lectura del Llibre de Jonàs i ha observat que la gran ciutat de Nínive es converteix gràcies a la seva predicació:
“Certament fa un miracle, perquè en aquest cas ell ha deixat de banda la seva gran tossuderia, ha obeït la voluntat de Déu i ha fet allò que el Senyor li havia manat”.
Nínive, doncs, es converteix i davant d’aquesta conversió, Jonàs, que és un home “gens dòcil a l’Esperit de Déu, s’enfurismà: “Jonàs -ha dit el Papa- ho va sentir a contracor i ho va refusar”. I -afegeix- “li retreu al Senyor”.
La història de Jonàs i Nínive -assenyala Francesc- s’articula en tres capítols: el primer “és la resistència a la missió que el Senyor li dóna”; la segona “és l’obediència, i quan s’obeeix es fan miracles. L’obediència a la voluntat de Déu i Nínive es converteix”. En el tercer capítol, “és la resistència a la misericòrdia de Déu”:
“Aquestes paraules, “Senyor, potser no era això el que deia quan estava en el meu país? Per què tu ets un Déu misericordiós i pietós, i jo faig tot el treball de predicar, jo faig el meu treball ben fet, i tu els perdones? I el cor, amb aquella duresa, no deixa entrar la misericòrdia de Déu. És més important la meva predicació, són més importants els meus pensaments, és més important tota aquella col·lecció de manaments que haig d’observar, tot, tot, tot abans que la misericòrdia de Déu.
Aquest és el drama -recorda Francesc- que també Jesús ha viscut amb els Doctors de la Llei, que no entenien perquè Ell no va deixar lapidar aquella dona adúltera, com és que anava a sopar amb els publicans i els pecadors: no ho entenen. No entenien la misericòrdia. “Tu ets misericordiós i pietós”, El Salm que avui hem recitat -continua el Papa- ens suggereix “esperar el Senyor perquè amb el Senyor hi ha la misericòrdia, i més gran és amb Ell la redempció”.
On està el Senyor -pregunta Francesc- està la misericòrdia. I Sant Ambrosi afegeix: "I on està la rigidesa estan els seu ministres". La tossuderia que desafia la missió, la desafia la misericòrdia:
"Apropeu-vos a l'inici de l'Any de la Misericòrdia, preguem al Senyor que ens faci pensar com és el nou cor, què significa "misericòrdia", que vol dir quan Ell diu: "Misericòrdia vull, no sacrificis!" I per això, en la pregària Col·lecta de la Missa hem pregat molt amb aquella frase tan bonica: "Expandeix sobre nosaltres la teva misericòrdia, perquè només es coneix la misericòrdia de Déu quan ha sigut vesada sobre nosaltres, sobre els nostres pecats, sobre la nostra misèria...".
Traducció: Paloma Llorente –Catalunya Religió