Vés al contingut
«En certa ocasió, un deixeble va dir a Confuci: “Quins són els ingredients fonamentals d’un bon govern?” Confuci va respondre: “Aliments, armes i la confiança del poble.” “Però, si haguessis de prescindir d’un d’aquests tres ingredients”, va continuar preguntant el deixeble, “de quin d’aquests prescindiries?”. “De les armes.” “I si haguessis de prescindir d’un dels altres dos?” “Dels aliments.” “Però, sense aliments, la gent moriria...!” “Des de temps immemorial”, va dir Confuci, “la mort ha estat la destinació dels éssers humans. Però un poble que ja no confia en els seus governants està veritablement perdut”» (Antonhy de Mello, La pregària de la granota).
Primer, estem assistint a l’esfondrament institucional. La majoria de la gent no confia en els seus governants. Segons Confuci, estem perduts. En els darrers temps, institucions com els partits polítics, els sindicats, la monarquia... han baixat la seva credibilitat a mínims històrics. No tots els polítics són iguals, però a tots se’ls ha posat al mateix sac. S’han confós protagonistes amb institucions. Els errors personals les han tirat per terra. El món de les finances té moltes antipaties, perquè molta gent se sent presa de les seves decisions enfront de les quals experimenta ràbia i impotència. L’Església i la família van patir fa més temps l’operació enderroc en ser considerades elements conservadors.
Segon, el buit institucional és el resultat d’aquestes operacions, que s’han vist amb molta simpatia. Aquest buit, no obstant això, té efectes demolidors. Sense esquelet estructural, la musculatura social no s’aguanta. Les persones perden les seves referències. Pot semblar que es guanya en llibertat, però es perd consistència. L’horitzó és el buit. No hi ha res on agafar-se. Angoixa enfront del buit i la desorientació.

Tercer, darrere de l’enfonsament institucional i enfront del buit hi ha dues sortides: la purificació de les institucions o la seva substitució. La purificació n’inclou l’actualització perquè responguin èticament als reptes del temps present. Potser en el passat van tenir unes funcions que avui han de posar al dia. Retornar el prestigi a les institucions i assegurar-ne el caràcter de servei a les persones i a la mateixa societat resulta vital. Si alguna d’elles es mostrés obsoleta, hi hauria d’haver la lucidesa suficient per prescindir-ne. Ara bé, el buit té el risc d’omplir-se amb solucions espúries. Es veu en l’àmbit religiós a través de l’aparició de sectes, gurus i doctrines. En l’àmbit polític, el risc actual és enorme. Es pot prescindir dels partits polítics i de la democràcia. Els substituts com les actituds antipolítiques i el populisme són molt perillosos. Malparlar sistemàticament dels polítics, atacar-los de manera indiscriminada, pot dinamitar la vocació social. El seu buit és terreny adobat per a dictadures i ideologies totalitàries, ja siguin d’extrema esquerra o d’extrema dreta. Una crítica intel·ligent i selectiva ajuda a purificar el món institucional. Quan no es confia en els governants, com diu Confuci, el poble està perdut. Els polítics, per la seva banda, s’han de guanyar la confiança a base d’honestedat, transparència, preparació, ètica, recerca del bé comú. Tant els polítics com els ciutadans juguem amb foc i la bomba ens pot esclatar a les mans. El populisme assetja. Si no l’aturem a temps, el mal pot adquirir proporcions gegantines.

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.