Vés al contingut

Promoure l’ús de l’expressió «Bones Festes» té com a objectiu evitar la paraula Nadal, d’acord amb un document anomenat #UnionOfEquality. Directrius de la Comissió Europea per a una comunicació inclusiva presentat per Helena Dalli, comissària d’Igualtat de la UE. En aquest document s’afirma: «No tothom celebra les festes cristianes i no tots els cristians les celebren en les mateixes dates.» Aquest document ha rebut crítiques importants, moltes d’elles ben fonamentades. El cardenal Pietro Parolin, secretari d’Estat del Vaticà, valora que es vulgui evitar una discriminació, però amb aquesta proposta s’ataca la persona perquè no respecta la diversitat i va en contra del que és una realitat que implica la destrucció de les arrels, com es recull en un article d’Aciprensa. El document ha estat retornat. Probablement, el deuen voler reformular. Avui hi ha una tendència a voler-ho reformular tot des de zero, com si no existís la història. També passa en la llengua, especialment quan es confon sexe amb gènere gramatical. La proposta desemboca en un cert caos lingüístic. Es tracta de la temptació d’adamisme: amb mi comença la història. Tot el que és anterior és prescindible.

Per Nadal, alguns grups volen eliminar el perfum sense afectar-ne el flascó. Buidar-lo de significat sense tocar la carcassa. Suprimir la festivitat (que implica la celebració d’un motiu) mantenint-ne la festa (dia que no es treballa). Massa interessos en joc, emocions i arrels per combatre’ls i destruir l’embolcall. Sempre se’n pot aigualir el sentit. Aquest afany inclusiu, portat a l’extrem, destrueix la diversitat i converteix el calendari en un ermot.

Sigui el que sigui, els cristians celebrem el naixement de Jesús com l’aparició de Déu encarnat en la nostra història col·lectiva i personal. Fàcilment ens podem distreure del que és essencial amb les llumetes, amb la publicitat comercial, amb el malbaratament o amb la polèmica. Seria un error. Quan Jesús neix al cor d’una persona, es transformen les seves relacions socials en un clima de pau, de servei i de fraternitat.

Lluís Serra i Llansana – CC – 19 de desembre de 2021 – núm. 2204 – pàg. 23.

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.