En temps excepcionals calen virtuts provades. El mite del progrés s’ha fet miques i els somnis s’han erosionat. La crisi econòmica ha provocat un despertar amarg i ha aturat l’espiral de consum en què estem immersos. El decreixement no és una teoria minoritària o una aspiració d’un grup marginal sinó la realitat quotidiana que ens sacseja. Gastem més pagant deutes que finançant projectes nous. Els portamonedes semblava que no tenien fons i ara descobrim que només gaudeixen de superfície. L’efecte dòmino en l’economia espanta qualsevol persona que en té una peça, perquè tot es precipita cap al desastre. Els vells interlocutors d’empreses i sindicats s’han quedat orfes d’idees i el llenguatge arcaic no els serveix per afrontar els temps actuals. Luxe, malbaratament, despeses supèrflues... es redueixen progressivament en les elits que s’enriqueixen en l’aigua tèrbola. Esperem dels polítics el miracle del canvi sense permetre’ls afrontar les retallades. Fa feredat que prevalgui sobre el bé comú els interessos de partit. Observem els bancs amb desconfiança i indignació perquè han jugat amb els nostres diners de manera irresponsable. L’estalvi, una antiga pràctica de treballar el present per assegurar el futur, s’ha convertit en deute, una forma d’hipotecar el futur per gaudir del present. El mercat ha estimulat fins a límits increïbles el fibló del desig i ha apartat la gent de les seves necessitats reals. Incapaços d’afrontar la frustració, ens hem barallat per realitzar totes les aspiracions sense mirar-ne el preu ni estar atent a les conseqüències. L’escalafó dels ciutadans il·lustres i triomfadors s’ha basat en la vanitat de la seva imatge i en l’aurèola d’èxit que els ha envoltat. Ens hem deixat encegar per les aparences. Els valors ètics es consideren prescindibles. Fins i tot, contraproduents. Tot se sacrifica a l’altar mediàtic. La gent ha volgut gaudir dels avantatges del benestar sense adonar-se que es nodreix de les aportacions dels ciutadans. S’ha clamat pels drets, tasca encara incompleta, però s’han ignorat els deures.
El desafiament del temps actual no es pot resoldre amb l’engany. Austeritat enfront del malbaratament. Sobrietat enfront de la desmesura. Necessitat enfront del desig. Solidaritat enfront de l’egoisme. Renúncia enfront del caprici. Temprança enfront del desenfrenament. Un vocabulari nou molt allunyat de l’època de les vaques grasses. Cal que despertem d’un somni passatger! La realitat no és com ens l’han venuda. Hem viscut per sobre de les nostres possibilitats i no ens en volem adonar. Haurem de caure a l’abisme per ser conscients del que passa? La nostàlgia no serveix. Com deia Tagore: «Si plores perquè has perdut el sol, les llàgrimes no et deixaran veure les estrelles.» Estem esgotant els darrers glops de la copa de l’abundància, quan comencem a entreveure una nova època de vida austera, sòbria, temperada. El nostre progrés s’ha basat en aprofitar-nos dels altres. Si l’estil de vida dels països rics es generalitzés no hi hauria prou recursos al nostre planeta per atendre’l. Els països emergents ens prenen com a model quan comencem a descobrir que el nostre model no serveix. Els països pobres somien arribar a les nostres costes, malgrat que sigui en pastera i posant en perill la vida. Quedar-se als països d’origen és una alternativa més arriscada.
L’evangeli continua aportant criteris i valors enfront del prestigi, del poder i dels diners. Ignorar-los seria la nostra equivocació.
Grups
Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número
o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.