Us proposo un bon regal per a aquest Nadal. Concretament, el llibre que acaba de publicar un servidor, a l’editorial del CPL, que es titula Ser cristià en el moment present.
Ara fa un any, just per aquestes dates, presentàvem, amb àmplia concurrència, un altre llibre del mateix autor i la mateixa editorial que es titulava La Jobac, una proposta eclesial i social. I d’aquell llibre ha vingut aquest. I és que el fet de recollir l’experiència social i eclesial que hi va haver al darrere d’aquell moviment de joves tan exitós que va ser la Jobac, em va fer pensar que els plantejaments tant de vivència de la fe com de vivència de l’acció en el món que el sostenia mereixien ser tractats i elaborats de manera global, i pensant, no només en els joves, sinó en el conjunt del món creient. Seria allò que algun cop se’n va dir “la teologia de l’alliberament en versió europea”.
Començat en l’habitació d’un hotel de Vannes perquè se’ns va espatllar el cotxe en les vacances que fèiem amb la Mercè, la meva dona, a la Bretanya l’estiu de l’any passat, l’he anat escrivint al llarg d’uns quants mesos i l’he acabat, simbòlicament, el Diumenge de Rams, en l’inici de les celebracions de las Pasqua de Jesús, que aquest any ha coincidit precisament amb la festa de Sant Òscar Romero. I aquí el teniu, per si us el voleu llegir.
Una primera part es concentra a exposar les bases de la fe cristiana, començant amb el repàs del procés de la humanitat per descobrir qui és Déu, continuant per plantejar-nos què volem dir quan diem que Jesús és el camí i la vida, i acabant reflexionant sobre què significa seguir Jesús i què significa cercar Déu i el seu projecte.
La segona part planteja la vida dels cristians i cristianes en el món, vol acostar-nos a quines són les actituds que Jesús ens convida a tenir i les accions que ens convida a dur a terme, i es fixa més detingudament en una clau del seu missatge: els pobres i la pobresa. Després tracta alguns temes concrets que actualment susciten especials polèmiques: el cristià i el sexe, l’avortament, l’eutanàsia. I finalment afronta un tema que Jesús no es plantejava, o almenys no es plantejava com nosaltres ens el podem plantejar: el cristià i la transformació del món.
I finalment, la tercera part parla de com viure i conrear la fe enmig de la vida: viure la proximitat de Jesús i el seu Evangeli i la proximitat de Déu; la comunitat; l’eucaristia; l’evangelització; l’Esperit que actua més enllà de l’Església...
Cal posar fonaments a allò que creiem i a allò que vivim. I aquest llibre vol ajudar-hi.