És un detall, però voldria destacar-lo perquè aquestes coses, almenys al meu poble, no passen gaire.
Aquests dies s’ha posat en marxa el nou hospital de Viladecans, un nou edifici al costat de l’antic, que, pel que diuen, respon bé a les necessitats de la zona a la qual presta servei. Ara falta només esperar que tingui el personal i el pressupost necessari. Però de moment, fa bona pinta.
L’hospital va ser creat pels propietaris de la Companyia Roca Radiadors l’any 1953 per a atendre els seus treballadors, però aviat va començar a atendre també els pacients de la rodalia, més enllà dels treballadors. Li van posar el nom de Sant Llorenç en memòria del patró dels fonedors.
Quan van arribar els anys de la transició política, l’hospital va tancar, i va provocar una moguda de manifestacions molt concorregudes i fortes pressions perquè aquell servei es mantingués. I sí, finalment la Generalitat se’n va fer càrrec i l’hospital va tornar a funcionar. I li van canviar el nom: va desaparèixer Sant Llorenç i va passar a dir-se hospital de Viladecans. Era una bona cosa per publicitar el nom de la població, però em sembla que el nom de Sant Llorenç era prou popular com per haver-lo mantingut. Entre els arguments del canvi va ser presentar-ho com una “victòria” de la laïcitat... Després, els darrers anys, i també després d’unes quantes mobilitzacions reclamant l’ampliació del centre que ja s’havia fet petit, es va començar a construir el nou edifici que ara s’ha posat en funcionament.
Doncs bé. Ara, a l’entrada de l’edifici nou, han posat, en el lloc de la informació als usuaris, un mural amb un dibuix de l’hospital antic que posa: “Edifici Sant Llorenç”, i un altre de l’hospital nou que posa “Edifici Mil·lenari”, perquè dona a l’Avinguda del Mil·lenari de Viladecans.
Me n’he endut una alegria, amb això que hagin volgut recuperar l’antic nom de l’hospital. De fet, es tracta d’un nom que és patrimoni històric de la població. I que això es vulgui fer malgrat ser un nom cristià, en un lloc com Viladecans on es cultiva per part de l’administració una considerable acció laïcitzadora, doncs té el seu què.