Com que diu que tots els sants tenen capvuitada, em permeto avui mirar cap a sant Jordi, que vam celebrar dimarts passat, i repassar el missatge que sobre ell ens proposen les lectures de la festa. Les dues primeres i el salm tenen un to que fa pensar en el sant Jordi cavaller, guerrer, testimoni ardit de la fe fins a la mort; l’evangeli, en canvi, ens evoca el sant Jordi pagès (el seu nom grec, Georgios, vol dir això, pagès), situat arran de terra, que dona fruit. Mirem els textos un per un:
Primera lectura: Apocalipsi 12,10-12a. Un himne de lloança a Déu perquè el diable ha estat vençut, ha estat expulsat. I això ho ha aconseguit Jesucrist fidel fins a la mort, i tots els qui com ell han donat testimoni de fidelitat fins a la mort, fins al martiri. És una batalla ja guanyada, contra el drac del sistema d’aquest món. La batalla està vençuda, per cal mantenir-se sempre alerta en el testrimoni de la fidelitat.
Salm 33,2-9 (a les bíblies: 34,2-9). Un altre himne de lloança a Déu, perquè ell està sempre amb nosaltres, i res no ens pot espantar. Acampa l’àngel del Senyor entorn dels seus fidels per protegir-los. Tasteu i veureu que n’és de bo el Senyor; feliç qui s’hi refugia.
Segona lectura: 1 Joan 5,1-5. Repetició del tema: la batalla ja està vençuda. I és que la nostra fe és la victòria que ha vençut el món. I què és la fe? Estimar Déu, cosa que comporta complir els seus manaments. O, dit d’una altra manera, viure segons el seu projecte, el que Jesús ens va mostrar, o sigui, estimar els altres. El drac, el sistema d’aquest món, té les de perdre: cada fill de Déu, cada persona que viu així, és un vencedor del món.
Evangeli: Joan 15,1-8. La coneguda comparació de Jesús sobre el cep i les sarments. Una imatge fàcil de veure a molts llocs de Castalunya. Es tracta, doncs, de quedar-se en Jesús, de ser-ne deixeble, i de deixar que el seu missatge es quedi en nosaltres, amb l’objectiu de donar fruit. El fruit és fer present el Regne de Déu, òbviament.
Tot plegat, un bon resum de la vida pasqual del cristià.