Jesús va convidar a perdonar els qui ens han ofès, i va posar el perdó com una peça imprescindible de la seva proposta humanitzadora. Però perdonar no és fàcil i, a més, cada cas és diferent i segons el cas resultarà més o menys costós, més o menys acceptable emocionalment, més o menys gestionable en la pràctica... A més, una cosa és perdonar una ofensa personal i una altra perdonar els qui perpetren un mal col·lectiu... I també cal dir que a vegades costa distingir el que és una manera diferent de veure o viure les coses amb el que és realment una ofensa... En resum, que la crida de Jesús és difícil, però alhora també és bastant clar que el perdó és un valuós element per construir una humanitat més humana.
Del tema en podríem parlar llargament. Però jo aquí el que voldria només és destacar com Jesús se situa davant l’ofensa més brutal que li poden fer a una persona: torturar-la i fer-la morir en una mort altament dolorosa i ignominiosa. Jesús, a la creu, clama, segons Lluc 23,34: “Pare, perdona’ls, perquè no saben el que fan”. I aquest és, em sembla, el rerefons de tota actitud de perdó: ser capaç de pensar que, en tot allò que fa una persona, hi ha unes motivacions. Les motivacions poden més o menys raonables i comprensibles, encara que no ens semblin bé. I poden ser, també, clarament injustificables, o fruit d’uns impulsos profunds molt deteriorats i impresentables, o el que sigui. Però hi són. I això permet posar distàncies entre la persona i allò que fa. Permet dir, fins i tot en els casos més durs, allò que va dir Jesús: “No saben el que fan”, és a dir: “Les seves motivacions són fruit de la seva incapacitat de conèixer quines coses ens humanitzen i quines no”. I això ens portarà a no desitjar el mal per a aquella persona, sinó desitjar-li el bé, desitjar que pugui viure una vida valuosa. Que aquí està el què del perdó, em sembla. Cosa que no treu, si cal, exigir la reparació del mal causat. Però amb una altra mirada.
Tenir aquesta actitud a vegades no costarà gaire, mentre que altres vegades costarà moltíssim, però, com he dit abans, crec que aquesta és una actitud bàsica per viure de manera humana.