Jesús ens va mostrar una manera de viure, unes guies i uns criteris, unes actituds bàsiques a través de les quals podíem caminar cap a una vida humana realitzada, que és en definitiva el projecte de Déu. Les concrecions de tota aquesta proposta de Jesús, però, no la tenim fixada en un llistat de coses a fer i que val per a tots els temps i situacions, sinó que, a cada moment, correspon discernir quines han de ser aquestes concrecions. De fet, a l’evangeli de Joan (16,13), Jesús ens diu que l’Esperit ens guiarà cap a la veritat completa. La veritat completa és, en última instància, Déu mateix. Però el camí cap a ell es fa a través de totes les troballes de tot allò que forma part de la veritat, de tot allò que és realització del seu projecte, i que podem anar descobrint, personalment i comunitàriament, al llarg de tota la nostra vida. I és l’Esperit qui ens empeny i guia en aquest camí.
Però això no és només cosa dels cristians. La recerca de la veritat no es fa només a partir del que descobrim en la comunitat cristiana. La veritat es troba, també, anant pel món amb els ulls oberts i sent capaços de veure, més enllà de la comunitat dels creients, tot allò que és també llavor de veritat. Sant Pau ho expressa en dues frases magnífiques. L’una, a Filipencs 4,8: “Germans, interesseu-vos per tot allò que és autèntic, respectable, just, pur, amable, lloable, tot allò que sigui virtuós i digne d’elogi”. I l’altra, a 1 Tessalonicencs 5,21, i que va una mica més enllà: “Examineu-ho tot, i quedeu-vos amb el que és bo”. És a dir, no us limiteu a valorar allò que trobeu pel vostre camí. Feu més: busqueu-ho, busqueu a tot arreu tot allò que pugui valer la pena, i feu-vos-ho vostre.
Doncs bé. Dic tot això, en aquesta setmana en què celebrarem la diada del 8 de març, perquè em sembla que el moviment feminista és una d’aquelles coses que, sorgida bàsicamernt fora del món cristià, és, molt clarament, un impuls de l’Esperit per caminar cap a la veritat completa, és a dir, cap a tot allò que pugui acostar-se al projecte de Déu sobre el món. Tot allò, en definitiva, que porti cap a Déu.
Quan al segle XIX les sufragistes lluitaven pel dret de vot de la dona, sens dubte que estaven lluitant, encara que això ni els hi passés pel cap, per la mena de món que Jesús ens va ensenyar a buscar. En aquelles èpoques ja s’havia superat la idea que el vot només havia d’estar en mans dels grans contribuents i esdevenia un dret universal per a tots els homes, deixant, però, fora, tota l’altra meitat de la població, la població femenina. Quan el 1893 el vot femení es va implantar per primer cop en tot un país, Nova Zelanda, allò va ser un indubtable pas cap a una humanitat més decididament humana. Aquí a Espanya, aquest pas no es va fer fins a la segona república, l’any 1931, i va ser igualment un gran pas. I no està de més deixar dit que a França encara va trigar més, fins al 1944.
Com va ser també un pas important, posem per cas, quan va desaparèixer la norma que determinava que les dones necessitessin autorització del marit per poder dur a terme un munt d’activitats, per exemple econòmiques, una norma que a Espanya es va aconseguir abolir l’any 1975, en l’últim any del franquisme. I així successivament.
I ara el camí continua. Les lluites van des de la violència masclista a la bretxa salarial, passant pel tema del repartiment equitatiu de les feines de casa o de l’atenció als familiars dependents. O, més a fons, les lluites per la visibilització de les dones en la societat o l’esforç per avançar en una consciència social igualitària. I sense oblidar, esclar, les lluites a tants països del món per drets, tristament, molt més elementals.
Tot això, per a un creient, és certament impuls de l’Esperit. I quan aquest dia 8 de març les dones creients participin en la vaga que hi ha anunciada, ho faran certament cridades per les entitats que la promouen. Però hi veuran també la crida que l’Esperit ens fa a totes i a tots per continuar fent realitat el projecte de Déu, el projecte de la vida humana realitzada.