Sant Pau exhortava als cristians de les primeres comunitats a fer memòria i considerar la fi exemplar de la vida dels que els precedien en el camí de la fe per tal d’imitar-los en aquests dos aspectes: la vida i la fe. Des del mateix Jesucrist fins a tots els que formem l’Església, l’exemple de vida cristiana transmesa d’obra i de paraula gràcies a l’Esperit Sant és el que permet als cristians de viure com a tals. Deia Santa Edith Stein que “Déu és el teòleg originari. Tot parlar sobre Déu pressuposa que Déu parli”. És Déu, doncs, que ens permet apropar-nos-hi gràcies a la Revelació.
Edith Stein, que va néixer en una família jueva a Alemanya, el 12 d’octubre de 1891, explorà les possibles vies d’accés a la veritat de l’ésser humà en tant que fet a imatge i semblança de Déu. El seu creixement intel·lectual i espiritual la van conduir per camins tan insòlits com la conversió del judaisme al catolicisme i el pas d’una intensa vida intel·lectual, dedicada a l’estudi i la docència de la filosofia, a una intensa vida espiritual basada en l’oració i la contemplació dins de l’orde de les Carmelites descalces. No fou sinó la recerca de la veritat el que la dugué a cercar Déu en la contemplació exterior de tot el que Ell ha creat i, al mateix temps, en la contemplació interior de l’ésser humà per tal de trobar en el seu propi jo, el que el fa semblant i l’acosta a Déu. Cal que entenguem aquesta recerca del jo en contraposició a l’ego, que no sap sortir d’una percepció individualista de l’ésser humà i de la seva existència i que el tanca a obrir-se l’altre i, en definitiva, a obrir-se a Déu.
La vida d’Edith Stein és la de destacada estudiant, deixeble del creador de la fenomenologia, Edmund Husserl, i, al mateix temps, la d’una dona lliurada les persones en situacions extremes, com quan decidí fer-se infermera de malalts de tipus infecciós durant la Primera Guerra Mundial i tenir cura de l’exèrcit austríac, fet que li valgué reconeixements oficials. Posteriorment continuà amb intensos treballs filosòfics especialment dedicats a la pedagogia i a la situació de la dona del moment que visqué. A la Universitat patí rebuig pels seus antecedents jueus, igual com el patí de la seva família quan es convertí al catolicisme i decidí entrar a l’orde de les Carmelites descalces. En començar la seva causa de beatificació, a principis dels anys 80, el papa Joan Pau II, respongué als carmelites que iniciaren la causa que era coneixedor de la persona d’Edith Stein i que “el problema és que ella ha escrit molt”, obra que calia revisar abastament per a la beatificació. En la seva vida compromesa amb la recerca constant de la veritat, Stein digué del seu procés intel·lectual: “la meva recerca de la veritat era una oració constant”.
Traslladada a un convent de Carmelites d’Holanda per evitar la persecució nazi, fou finalment detinguda, juntament amb la seva germana Rosa que pertanyia a la mateixa orde, i romangueren presoneres als centres d’internament d’Amersfoort i Westerbork, al nord d’Holanda. D’aquests dies de presó destacaria l’atenció delicada de Stein amb totes les dones i menors presos, el seu silenci, la seva calma i les seves atencions perquè els més petits estiguessin ben atesos. L’agost de 1942 tots els presoners dels centres del nord d’Holanda foren deportats a Auschwitz, on moriren a les cambres de gas, no hi va haver supervivents.
L’any 2003 se celebrà a Lleida el III Congrés d’Espiritualitat, inspirat en Edith Stein: Retrobar Déu en temps d’incertesa. A la presentació de les Actes del Congrés que es van publicar posteriorment (PAM 2004), s’assenyala que “l’exemple d’Edith Stein ens pot ajudar a nosaltres, cristians del segle XXI, a retrobar el goig i la força de l’experiència de Déu en un ambient d’incertesa, de desencís i de desorientació com el que tan sovint trobem al nostre voltant.” Des de l’exhortació de Sant Pau a fer memòria dels que ens han guiat i precedit en el camí de la fe fins al reconeixement, en Edith Stein, del Déu que s’ha revelat, tot és motiu de vida en Déu, que ens ha fet semblants a Ell, i de vida per a Déu, cap al qual anem.