Demà dimarts finalitza el curs lectiu. Els milers d’alumnes que ens han acompanyat al llarg d’aquests mesos s’acomiadaran de les aules, dels seus companys, dels tutors, mestres, monitors, porters... per a iniciar les vacances d’estiu. A tots els desitgem un reparador descans. La pandèmia els ha afectat especialment aquest curs complicat. Per al personal de les escoles, encert i salut en els darrers dies que encara queden de feina.
No és encara moment per a treure conclusions de com ha anat. Però sí d’apuntar unes primeres qüestions que, en definitiva, no són més que reflectir idees ja conegudes i, de ben segur, compartides.
En el marc de l’acció política més propera, la remodelació de l’equip directiu del departament d’Educació és, potser, la notícia més destacable. La marxa del Conseller Bargalló i la presa de possessió del nou conseller, González Cambray, ha suposat la renovació de la totalitat de les persones que ocupaven les direccions generals en l’antic gabinet, a excepció de la directora General de Centres concertats i Centres privats, que continua en el càrrec. Els desitgem encert i tacte en la gestió.
La bona notícia del manteniment de les plantilles COVID el proper curs, tant des del punt de vista numèric com el de procediment, ha estat acompanyada del desgrat derivat de la publicació de la resolució de concerts. Dèiem la setmana passada que ens envaeix un sentiment agredolç, perquè acceptant que és necessària una pauta que a tots ens ajudi a actuar amb seguretat jurídica, l’asèptica referència a una xifra concreta i el calendari administratiu no han de ser els únics paràmetres que orientin l’actuació de l’administració en una matèria tan transcendent.
El conjunt de circumstàncies que envolten els centres educatius, les previsions de mobilitat d’alumnat que configura una matrícula viva en ocasions molt intensa, la rellevància dels projectes educatius, l’esforç per la qualitat i l’excel·lència... també són elements que s’han de considerar a l’hora de determinar els ajuts econòmics a les escoles, afegida, encara, la situació de la pandèmia. Per descomptat, el que és inacceptable és admetre cap motivació encoberta de l’Administració per a transvasar alumnes de centres concertats a centre públics no elegits pels pares, en base a una opció política de reduir l’ensenyament privat concertat, que xoca tant amb preceptes constitucionals, legals i reglamentaris com amb la voluntat d’una part important de la societat. Dissortadament, ens consten exemples d’aquesta actitud. També les normes que pretenen cisar els drets de la comunitat educativa s’han derivat als tribunals, que en alguna ocasió ja han donat resposta, com per exemple la sentència que anul·là pràcticament la meitat de la resolució de preinscripció i matrícula publicada pel Consorci d’Educació de Barcelona per al curs 2019/2020 per no ajustar-se a dret. També diversos preceptes de la LOE modificats per la LOMLOE (quina sopa de lletres!) s’han recorregut davant el Tribunal Constitucional, i restem a l’espera del pronunciament...
Però la situació del sector és complicada. Elements de caràcter estructural són determinants per entendre el moment: la davallada demogràfica, la manca de solució al problema de l’infrafinançament crònic dels nostres centres, sumat als devastadors efectes de la pandèmia sobre les economies familiars d’àmplies capes de la població, que dificulten la voluntat d’ajut complementari d’un cost de la plaça escolar que hauria d’assumir l’Administració. També l’Administració ha pres decisions que no només no ajuden, sinó que tenen un efecte danyós, com ha estat el canvi de criteri en la ràtio per a la concertació d’unitats de P3, respecte el curs actual, amb la conseqüent afectació sobre les plantilles i el mòdul de despeses o la indefinició dels ajuts a l’escolarització de l’alumnat amb necessitats de suport educatiu, en especial la derivada de situacions econòmiques vulnerables, compromís ferm del que encara no hi ha consignació.
Necessitem un futur amb garanties, que ha de passar pel desplegament definitiu de la LEC que aporti seguretat i respecte als drets -inclosos els constitucionals- reconeguts en matèria educativa a les famílies, a les titularitats i als treballadors/es dels centres concertats; per la millora del finançament del mòdul econòmic del concert que permeti arribar de forma progressiva, però decidida i efectiva a la gratuïtat de la plaça escolar, per una rebaixa en l’exigència mínima de les ràtios, que garanteixi el manteniment de l’ocupació i aporti millor qualitat al sistema... Per això, les confederacions d’AMPAs de l’escola concertada, les titularitats i els sindicats del sector faran una concentració unitària el proper dia 28 de juny, dilluns, a les 18h, a la Plaça de Sant Jaume, com un acte de constatació i de reafirmació de la nostra voluntat de presència, de servei i de diàleg, i us convidem a participar-hi.
No perdem l’esperança que l’Administració actuarà amb bona fe, transparència i respecte als ciutadans en les seves relacions. No només perquè aquests siguin principis de configuració i exigència legal, sinó perquè és perfectament raonable que els reptes que es presenten es puguin tractar amb esperit de consens i de respecte a la pluralitat, universalitat i llibertat en l’àmbit educatiu. El nou conseller en donà mostres d’interès. Nosaltres estem decidits a fer-ho possible, des de la participació i des de la unitat, amb l’humil convenciment que l’escola concertada és un element imprescindible en la nostra societat.
I amb el profund agraïment i reconeixement a tots vosaltres, que heu fet i feu possible l’educació dels nostres infants i joves i doneu resposta a la voluntat de pares i mares que acompanyeu els seus fills i filles en aquest camí, perquè us han triat a vosaltres i no pas a cap altre. Malgrat les dificultats, les tensions, els prejudicis il·legítims i la voluntat espúria de no voler comptar amb nosaltres, continuem!