Som al bell mig del procés de preinscripció i matrícula per al proper curs 2013-2014. Les previsions demogràfiques ja apuntaven un procés complicat a causa de la disminució d’alumnat de 3 anys. Es preveia una disminució d’uns 800 alumnes. La realitat, però, ha estat més punyent. Han fet la preinscripció per cursar P3 el proper curs 1.648 alumnes menys que el curs passat (una disminució del 2,11%). Percentualment és una disminució significativa, especialment si tenim en compte que l’oferta de places era molt superior.
La diferència amb les previsions inicials es pot deure a dos factors. Un pot radicar en les deficiències del padró de població, especialment la població immigrada, que té una mobilitat molt elevada a l’interior de Catalunya. La mobilitat entre municipis no sempre és ben registrada i pot provocar errors de càlcul. Hi ha qui apunta d’altres causes que caldrà anar corroborant. La crisi podria estar comportant un retraïment en algunes famílies a l’hora d’escolaritzar els infants de 3 anys en no tractar-se d’un nivell obligatori. És una hipòtesi, tanmateix, per contrastar encara.
Són dades que cal tenir presents també en el següent procés de preincripció (el del curs 2014-2015), per al qual hi ha anunciada una caiguda d’alumnat de més de 3.000 infants de 3 anys. Podria ser, per tant, que la caiguda s’incrementés, amb l’efecte agreujant de ploure sobre mullat, ja que són menys alumnes en relació a la campanya d’enguany, en què ja som en davallada.
Pel que fa a l’opció de les famílies, en la primera opció d’escola per al curs P3 les dades són quasi idèntiques que les de la preinscripció passada. El 2012 van optar per centres concertats en primera opció el 30,6% de les sol·licituds. Enguany, ha estat pràcticament el mateix percentatge amb un 30,7 %.
La lectura que es pot fer és doble, des del got mig ple i des del got mig buit. La visió positiva és que, malgrat la crisi, no hi ha fugida o transvasament de la concertada a la pública. Des d’un punt de vista més crític, potser s’ha de lamentar que en un moment que la concertada pot tenir vacants i absorbir més demanda, al contrari del que havia passat durant anys, la demanda es manté però no creix.
Evidentment, aquestes dades són un simple marc de referència global, ja que a cada municipi -i per a cada centre-, la realitat pot ser molt diferent. La diversitat demogràfica del país és gran i els comportaments de les famílies són molt distints, però amb aquestes dades globals podem contextualitzar una mica més el que passa en el nostre centre.
Per a una bona colla d’escoles, també les del nostre col·lectiu, el futur està en joc en aquests dos o tres propers cursos.