El projecte de la LOMCE va cremant etapes, però no guanyant consens. El passat dijous es va aprovar el text en el Congrés dels Diputats, amb 182 vots favorables (només els del PP), 2 abstencions (UPN i FA) i 137 vots en contra (la resta de grups parlamentaris).
El projecte votat contenia 52 esmenes (en general, molt menors i, en alguns casos, meres correccions d’errades). De les 52, 42 foren presentades pel propi PP. Per contra, se’n van rebutjar fins a 717 de presentades per la resta de grups parlamentaris. Aquestes dades reflecteixen amb claredat la manca de consens.
A mitjan novembre, el text s’ha de sotmetre a votació en el ple del Senat, però no deixa de ser un tràmit, ja que, si la cambra hi volgués introduir alguna esmena, s’hauria d’acceptar també en el Congrés.
Si aquests terminis es compleixen, la llei podria entrar en vigor a temps per iniciar part de la seva aplicació el proper curs, d’acord amb el calendari que vàrem presentar a les assemblees de juny.
El desenvolupament i aplicació de la LOMCE necessita en els aspectes més importants, però, el desplegament de les comunitats autònomes, que són les administracions educatives de referència per a les escoles. A tenor de les declaracions de la Consellera d’Ensenyament, la Generalitat mirarà d’evitar o endarrerir-ne l’aplicació mitjançat els recursos judicials i, fins i tot, aturant el desplegament normatiu necessari per posar-la en marxa.