ANNA GRAU Els mesos d’anar a l’escola o a l’institut han finalitzat entre unes temperatures força agradables i, ben aviat, s’enceten les activitats d’estiu. Un any més milers d’infants, adolescents i joves d’arreu del territori català tindran l’oportunitat de gaudir de colònies, rutes, campaments o casals que els ompliran la memòria de bons records compartits.
Sovint, aquestes activitats són la culminació de l’extraordinària feina que fan els monitors i monitores al llarg del curs. Un curs en què han acompanyat, des de l’educació en el lleure, tots aquells infants que han deixat que el seu cor s’impregnés de l’essència de l’esplai i dels valors que s’hi transmeten: l’empatia, la solidaritat, el respecte, el sentit crític, l’estima, l’entrega als altres...
Ara és el moment, per tant, d’aprofundir en tots els aprenentatges que contribueixen en el creixement personal de l’infant i d’aprofitar les activitats d’estiu com una gran oportunitat per al treball de l’espiritualitat, de la interioritat i de la fe. Aquesta acció és quelcom que fa molts anys que duem a terme des de les entitats de lleure educatiu i sabem que les possibilitats que ofereixen qualsevol de les activitats són infinites.
Tot pot començar amb el viatge, el trajecte cap a la casa de colònies o el punt on iniciarem la ruta, moments que poden ser ideals per llegir un breu conte sobre com volem ser amb qui ens acompanya en aquesta aventura (proposta a la pàgina 10). O bé, fer una reflexió a partir d’una lectura de l’Evangeli segons sant Mateu (Mt 6, 25-34), preparant-nos per als dies que ens esperen i què volem dur a la nostra motxilla (proposta a la pàgina 6).
Una vegada som a la casa o al terreny d’acampada, són ben habituals les benediccions de taula! I no oblidem que després d’haver esmorzat, dinat o sopat, també és un bon moment per donar gràcies pel menjar que ens alimenta. Amb aquesta finalitat, des del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans de la Fundació Pere Tarrés s’ofereix als esplais el llibre Benediccions de taula. Cultivar l’agraïment és essencial a la nostra societat i fer-ho davant quelcom que sovint donem per fet, com és un plat a taula, és una oportunitat fantàstica; com també s’acostuma a fer l’últim dia d’activitat amb una pregària (proposta) o reflexionant al voltant d’un text (proposta a les pàgines 19-20).
I, per descomptat, el nostre quotidià també incorpora temps per al bon dia i bona nit. Aplegar-nos per iniciar el dia amb energia cantant una cançó o acabar revisant-lo i reflexionat sobre què és allò que hem après al llarg de les hores que hem passat junts, compartint activitats o travessa, és una enorme oportunitat per prendre consciència i connectar amb un mateix i amb els altres (proposta a les pàgines 27-28). Ara bé! Els infants no són els únics que poden dedicar aquests instants al llarg del dia, també és interessant fer-ho a les reunions de la nit amb els equips de monitors i monitores, quan es fa l’avaluació del dia, per exemple, llegint un article de la revista Estris que reflexiona sobre Jesús com una persona més a l’equip (proposta a la pàgina 7).
També són diversos els esplais que aprofiten per celebrar l’Eucaristia durant l’activitat d’estiu. Aquest moment pot preparar-se amb una gimcana prèvia (proposta a les pàgines 21-23) o inspirant-se en les pautes per preparar moments de celebració de la fe (proposta a les pàgines 8-9). I, per descomptat, el que no pot faltar és aprofitar l’entorn tan especial que ens envolta per continuar forjant l’espiritualitat i la fe. Fer ús de la natura com un espai idíl·lic per connectar amb el nostre interior i amb Déu pot aconseguir-se a través d’una reflexió conjunta sobre què ens motiva a continuar caminant (proposta a les pàgines 3-4), o d’una contemplació de la natura (proposta) compartida entre totes les persones que gaudim l’experiència.
No hi ha dubte, per tant, que viure les activitats d’estiu de lleure educatiu és una oportunitat ideal perquè els infants, adolescents i joves continuïn desenvolupant la seva dimensió interior a través del treball de l’espiritualitat i de la fe, així com poden fer-ho els equips de monitors i monitores, ja que és des de l’exemple com millor podem educar i acompanyar en el seu creixement. I la manca de recursos o idees ja no és més que una excusa!
Anna Grau Jiménez
Presidenta del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC) de la Fundació Pere Tarrés