El 27 d’octubre es commemoren els 25 anys de la Trobada Interreligiosa d’Assís, amb un encontre de tots els líders religiosos a la ciutat de sant Francesc, tot recordant la primera, convocada pel papa Joan Pau II.
Mai com ara són necessàries aquestes trobades, donat l’alt grau de violència i persecució religiosa que hi ha en alguns països.
Però, per què es dóna aquesta violència? Una de les causes més freqüents és el fet de creure’s en possessió de tota la veritat i, per tant, creure’s amb dret d’imposar-la. I això no passa sols entre religions, també succeeix entre membres o grups d’una mateixa confessió, fins i tot entre els membres d’una mateixa casa.
Aquell que creu que la seva postura està d’acord amb la norma sagrada o amb una suposada ortodòxia, sigui “conservadora” o “progre”, es creu amb dret d’imposar-la als altres.
D’aquí que el tema de la violència estigui lligat amb el de la recerca honesta de la veritat i la utilització de la raó, que possibilita el diàleg i un llenguatge comú. Quan estudiava Història al batxillerat, recordo que els sumeris i els acadis, pobles amb una cultura i una llengua molt diferents, per entendre’s, inventaren l’Àlgebra! Un llenguatge comú, la Matemàtica. S’entengueren a través de la raó.
Tots els homes tenim capacitat de raonar i, per tant, de dialogar. No pot ser que el meu grup o la meva religió tingui l’exclusiva de tota la veritat. Tampoc no pot ser que totes les religions siguin iguals i proposin el mateix. I no es pot dir, com ara diuen molts, que no existeixi la veritat...
Els cristians creiem que la Veritat és una Persona, Jesucrist, amb els seus criteris i actituds. I Jesús no va voler imposar-la mai la seva veritat, ni al seu traïdor! Perquè l’Amor i el respecte a la llibertat de l’altre formen part del seu ésser Veritat.
Però també creiem que aquest món i la humanitat l’ha creada Déu-Trinitat, i hi ha deixat la petja del seu Amor. Per tant, estudiant amb bona voluntat i honestedat les coses d’aquest món, podem trobar el que és veritable i bo i ens realitza com a persones humanes.
Fra Josep Manuel Vallejo