Roma, plaça de santa Maria in Trastevere. Una guia italiana explica que la font que hi ha al mig de la plaça, davant de l’església, és la més antiga de Roma. La font era molt important per a la gent humil de Trastevere, que la feia servir per rentar la roba i rentar-se. Al segle XVII, diu la guia, el papa va demanar a l’arquitecte Carlo Fontana que la remodelés de manera que la nova estructura dificultés l’accés als pobres, perquè hi feien lleig rentant allà just al davant de l’església. Algú pregunta a la guia quin papa era, però la guia no ho recorda. Una dona, indignada, carrega contra els pontífexs romans i acaba amb una tòpica crítica a Ratzinger.
A casa consulto la història de la font i aviat m’adono que l’anècdota no lliga. Va ser Innocenci XII, l’anomenat “papa dels pobres”, qui va encarregar la remodelació de la font de Trastevere. El seu pontificat va de l’any 1691 al 1700 i és conegut tant per la preeminència donada als pobres com per l’aferrissada lluita contra el nepotisme clerical. Va emetre una butlla, Romanum decet Pontificem, que prohibia que els papes concedissin propietats, rendes i nomenaments als propis parents. Va abolir els privilegis de la figura del nebot del pontífex i va crear la figura del secretari d’Estat afirmant: “els meus nebots són els pobres”. I, com a botó de mostra, va destinar l’antiga residència papal, el Laterà, a hospici per a dones desvalgudes. La finalitat de la remodelació de la font de Trastevere era dur a terme una profunda neteja de la font, abellir-la, i fer-la més gran, però no dificultar-hi l’accés als pobres. La guia va confondre aquest fet amb la remodelació d’una altra font, la del Gianicolo, on Innocenci XII sí que hi va fer afegir una sèrie de columnes per evitar que els carreters hi abeuressin els cavalls.
La gent s’indigna, però no es sorprèn que un papa faci remodelar una font per desfavorir els pobres. Encara que no sigui veritat, és una bona anècdota per amenitzar un recorregut turístic. No costa gens encertar el tir a un blanc a l’abast i els pontífexs romans ho solen ser. Innocenci XII paga en aquest cas el fast i la incoherència d’una llarga llista de successors de sant Pere.