Enguany se celebra el XXV aniversari de la trobada interreligiosa per a la pau promoguda per la Comunitat de Sant Egidi que es va celebrar a Assís l’any 1986 sota els auspicis i amb la presència de Joan Pau II. En aquells anys hi havia l’amenaça d’una guerra nuclear i els líders religiosos mundials es van reunir a la ciutat de sant Francesc com a senyal inequívoc de diàleg i de pau. No tothom va pair aquella trobada, ja que per a alguns demostrava un deplorable sincretisme veure pregar junts el papa de Roma, el dalai lama, el cap dels animistes...
Sovint s’ha parlat i es parla de l’ “esperit d’Assís” entès com a voluntat de fer camí en el diàleg interreligiós.
En començar l’any Benet XVI va anunciar que a l’octubre seria a Assís amb el desig de celebrar els vint-i-cinc anys de la primera trobada i amb la perspectiva de reunir-se amb altres caps religiosos per tal que els critians de diverses confessions i els fidels de diferents religions puguin “renovar solemnement el compromís dels creients de cada religió a viure la pròpia fe religiosa com a servei per a la causa de la pau”.
Els denigradors de l’”esperit d’Assís” no s’han fet esperar i aquest dimarts han publicat un manifest al diari italià Il Foglio on fan una crida al papa perquè no vagi a Assís a “tornar a encendre les confusions sincretistes”. La carta es titula “Santedat, defugiu l’esperit d’Assís” i la firmen nou intel.lectuals catòlics italians que afirmen ser fidelíssims a l’Església i se senten “agraïdíssims per l’obra duta a terme” per Benet XVI al llarg del seu pontificat. Els firmataris critiquen la primera trobada i demanen al papa que es desdigui de la cita d’enguany esplaint-se en motivacions teològiques, doctrinals i magisterials. En poques paraules, alliçonen el papa més preparat en doctrina, teologia i magisteri que hagi tingut mai l’Església catòlica.
Sobta molt constatar com alguns deixebles de Jesús s’esquincen les vestidures quan es tracta de fer camí amb tots aquells per als quals Déu fa sortir el sol. Hi ha un tancament que molt recorda el dels fariseus que tant criticava el Mestre de Natzaret.
Benet XVI ja va ser a Assís l’any 2002 quan, després de l’atemptat a les Torres Bessones, Joan Pau II va celebrar una rèplica de la trobada de l’any 1986. Després d’aquell esdeveniment l’aleshores cardenal Ratzinger no va negar que podia haver-hi el perill de malinterpretar aquell tipus de trobades, però que era un error refusar d’entrada la pregària multireligiosa: “Assís ha estat l’expressió d’un camí, d’una recerca, d’un pelegrinatge per la pau que és veritable només si va unida a la justícia”.
L’esperit d’Assís, agradi o no, es pot resumir bé en una frase recollida per Tommaso da Celano, un dels primers seguidors de sant Francesc -del qual en va escriure la primera biografia. “Una vegada un germà li demanà perquè recollia amb tanta cura fins i tot els escrits dels pagans o d’aquells que certament no contenien el nom de Déu, i ell contestà: «Fill meu, perquè totes les lletres poden compondre aquell nom santíssim, d’altra banda tots els béns que es troben en els homes, pagans o no, es refereixen a Déu, font de tot bé»”.