Vés al contingut

Amb el seu últim Motu proprio per a la prevenció i el contrast de les activitats il.legals en camp financer i monetari Benet XVI acaba finalment amb una llarga història d'opacitat de les finances vaticanes i, especialment, de l'IOR, l'Institut de les Obres de Religió, l'anomenat "banc vaticà".

El papa promulga una llei per a la prevenció i el contrast del reciclatge i blanqueig de diners, però és a partir de la creació d'una Autoritat d'Informació Financera, que control.larà les activitats econòmiques de tots els ens i dicasteris de la Santa Seu, que aquesta llei es podrà fer realitat.

D'aquesta manera es posa punt i final a una praxis financera que va fer possibles vergonyosos escàndols com el del cas Marcinkus, i que ha permès una gran nombre d'operacions irregulars en camp financer a nivell internacional.

Per a promulgar aquest Motu proprio Benet XVI ha hagut de fer front a nombroses resistències internes. Ja l'any 1965, Pau VI havia intentat dur a terme una centralització que permetés un major control i transparència de les activitats econòmiques vaticanes, però vint-i-quatre hores abans de fer pública la seva decisió, va haver de fer-se enrere per l'oposició d'un gran nombre de cardenals que en aquell moment tenien poder de decisió en el Governatorat de la Santa Seu i en l'IOR.

La nova normativa és conseqüent amb l'esperit de l'encíclica Caritas in veritate i amb les diferents crides de Benet XVI a la comunitat internacional contra l'egoisme dels països rics i contra l'explotació selvatge dels recursos del planeta en detriment dels més pobres.

Un pas més endavant per a una Església més creïble.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.