El papa Francesc, en acabar la catequesi setmanal el dia 17 de juny, pronunciada encara a la Biblioteca del Palau Apostòlic, va afegir aquesta proclama: «Avui és el "Dia de la Consciència", inspirat en el testimoni del diplomàtic portuguès Aristides de Sousa Mendes, que fa vuitanta anys va decidir seguir la veu de la consciència i va salvar la vida de milers de jueus i d'altres perseguits. Que sigui respectada sempre i arreu la llibertat consciència; i que tot cristià pugui donar un exemple de coherència amb una consciència recta i il•luminada per la paraula de Déu».
Francesc recordava el testimoni del cònsol portuguès a Bordeus, Aristides de Sousa Mendes que va seguir la veu de la seva consciència en el moment que la ciutat va ser envaïda per l'exèrcit nazi, i va tenir el coratge de desobeir les instruccions que li arribaven des del seu país.
El govern portuguès del dictador Oliveira Salazar havia donat ordres a tots els seus cònsols per tal que no facilitessin visats a jueus, russos o apàtrides perseguits per l'exèrcit alemany, però Sousa Mendes, fidel a les seves conviccions catòliques, va expedir milers de visats, més de 20.000, que van aconseguir salvar la vida dels seus portadors. Dos d'aquests visats, per exemple, varen ser per Salvador Dalí i Gala que es traslladaren a Lisboa i després a Estats Units.
Aquest cas és un dels molts que coneixem (molts no han quedat registrats) de persones rectes que en situació extrema han escoltat la veu de la consciència i han desobeït decisions injustes seguint aquella preciosa expressió de Sant Pere i els apòstols Cal obeir Déu abans que els homes (Ac 5, 29).
Setanta cinc anys després de la segona guerra mundial és bo recordar testimonis d'homes i dones que van desobeir les lleis injustes i van arriscar el seu patrimoni i la seva vida per defensar la justícia i la vida dels innocents. A la mateixa França ocupada, també el bisbe de Clermont-Ferrand, mons. Gabriel Piguet fou empresonat a Dachau per haver donat acolliment a un grup d'infants jueus. Al camp de concentració Mons. Piguet, en secret, va ordenar prevere Karl Leisner, un diaca alemany company de presó del camp, beatificat per Sant Joan Pau II l'any 1996.
Alguns d'aquests casos a la França ocupada han estat reflectits al cinema: Au revoir les enfants, on es narra com el carmelita Lucien Bunel protegeix uns infants jueus i és enviat a Mathausen. També Red de libertad on s'explica el treball extraordinari de la filla de la Caritat, Helena Studler que va salvar la vida de milers de refugiats francesos en evitar que fossin detinguts pels nazis, entre ells el qui després fou president de la República, François Mitterrand. I Désobéir, pel•lícula que narra el treball ingent del ja citat Aristide de Sousa Mendes que li va costar un procés al seu Portugal nadiu i la pèrdua del seu treball.
Gaudium et Spes ens recorda que «En el fons de la consciència l'home descobreix una llei que no es dona a si mateix, però que ha d'obeir i la veu de la qual, invitant-lo sempre a estimar i a fer el bé i a evitar el mal, quan convé sona a les oïdes del cor: fes això, evita allò.» (GS 16).
També en els nostres dies, moltes decisions que els governants prenen i afecten el dret a la vida, els drets humans fonamentals, la dignitat de la persona emigrant, o el dret a la llibertat religiosa i de consciència, demanen que, d'acord amb la pròpia consciència recta tinguem, quan sigui necessari, el coratge de desobeir.
Norbert Miracle i Figuerola