El primer Congrés Litúrgic de Montserrat, del qual ara celebrem el centenari, va posar entre els seus objectius principals la participació dels fidels en la Sagrada Litúrgia. Aquest va ser també un dels objectius principals de la reforma litúrgica promoguda pel Concili Vaticà II, que va donar carta de ciutadania al cant litúrgic en la llengua del poble. Així es va posar en obra a casa nostra, a partir de les conclusions del segon Congrés Litúrgic (1965). En el tercer Congrés (1990) una de les conclusions, la dotzena, era aquesta: Convé elaborar un «Cantoral litúrgic català» i un «Cantoral bàsic» perquè els fidels, més que cantar “durant” les celebracions, cantin allò que de fet canta la litúrgia. Per assolir aquest objectiu, convindria la creació d’una Comissió Interdiocesana de Música.
El Concili Provincial Tarraconense (1995) resolgué el que segueix: Atenent a la importància dels textos que es canten en la celebració litúrgica, el Concili urgeix l’observança de la norma conciliar: «Els textos destinats al cant sagrat han d’estar d’acord amb la doctrina catòlica, més encara, han de ser trets sobretot de les sagrades Escriptures i de les fonts litúrgiques» (SC 121). Els bisbes de Catalunya confiem a la Secció de Música de la Comissió Interdiocesana de Litúrgia la preparació d’un «Cantoral bàsic», amb textos impregnats del llenguatge de la Bíblia i de la litúrgia que puguin ser aprovats per la Conferència Episcopal Tarraconense per a l’ús litúrgic (cf. IGMR 26); es vetllarà perquè la música d’aquests cants sigui també de qualitat i tingui en compte la pluralitat de formes musicals, mentre siguin adients a la celebració litúrgica. (Resolució 52 V).
SENTIT PASTORAL DEL CLB
Ara ja fa més de 10 anys (22 de maig del 2004), en el Seminari de Tarragona, el Dr. Pere Tena, presentava la primera edició del CLB. Resumiré esquemàticament les seves paraules:
Els bisbes de Catalunya publiquen un Cantoral Litúrgic Bàsic.
El cant litúrgic és part de la celebració.
És desitjable que tots puguem unir-nos en un mateix cant.
El CLB no és exclusiu.
Instrument per a la preparació i la celebració litúrgica
Cal preguntar-se: ¿Què cal cantar avui? I no pas ¿Què cantarem?
Cantar la Missa i no cantar durant la Missa.
Repertori bàsic (ampliat) per a l’any litúrgic.
Treball valuós de moltes persones
Composició i selecció dels cants (textos bíblics i litúrgics...).
Cants de l’Església (anonimat dels compositors).
La Secció de Música de la CIL.
Les comunitats que s’esforcen per seguir els criteris litúrgics.
Aportació de molts compositors (cants i salms responsorials).
El Centre de Pastoral Litúrgica que l’ha reeditat.
Els bisbes demanen una renovada pastoral del cant litúrgic
El CLB, instrument d’aquesta pastoral.
No es tracta de fer la competència a ningú.
Programa de treball que reclama un esforç conjunt.
Al servei de la pregària de l’Església que és la litúrgia cristiana.
La secció de Música de la Comissió Interdiocesana de Litúrgia, seguint el manament conciliar, es va posar a la feina i, ja a l’abril de 2004, els Bisbes de Catalunya promulgaven la primera edició del Cantoral Litúrgic Bàsic. Intentant anar completant la feina encomanada, ara es presenta aquesta segona edició, que a més del que ja contenia la primera, s’amplia en el nombre de cants, especialment pel que fa als cants d’entrada de les festes de l’any Litúrgic i del propi i el comú dels sants. També en la selecció d’alguns cants del repertori gregorià, que han de facilitar la participació dels fidels en les celebracions de caràcter internacional. S’han incorporat a més els cants propis d’alguns dels rituals: Iniciació cristiana, Ordenacions, i Exèquies. I, finalment, la totalitat de les aclamacions i respostes que hi ha en l’Ordinari de la Missa i que requereixen el cant.
Durant aquests deu anys d’experiència s’ha pogut comprovar com les melodies dels cants d’entrada, especialment els dels temps forts –Advent, Nadal, Quaresma i Pasqua– han estat profusament coneguts i utilitzats.
Convé ara –com ja es demanava en la primera edició– un gran esforç conjunt per millorar la qualitat doctrinal, litúrgica i musical dels cants de la missa, fomentar el sentit eclesial del cant i valorar la pedagogia de l’any litúrgic.
Cal agrair una vegada més l’aportació desinteressada i potser anònima dels compositors que han col·laborat en aquest treball per fer possible el cant del poble.
Joan Baburés