L'any 2020 s'ha caracteritzat per la gran crisi sanitària de COVID-19, que s'ha convertit en un fenomen multisectorial i mundial, que agreuja les crisis fortament interrelacionades, com la climàtica, alimentària, econòmica i migratòria, i causa grans patiments i penúries.
Francesc, Missatge Jornada per la Pau - 2021.
Gener
Papa Francesc: El tercer diumenge del temps de durant l'any presideix l'Eucaristia a la Basílica Vaticana en ocasió de la I Jornada de la Paraula de Déu: «Deixem lloc dins nostre per a la Paraula de Déu. Llegim diàriament alguns versets de la Bíblia. Comencem per l’Evangeli: el mantenim obert a la tauleta de nit de casa, portem-lo a la butxaca amb nosaltres o a la bossa, visualitzem-lo al mòbil, deixem que ens inspiri cada dia. Descobrirem que Déu és a prop nostre, que il•lumina la nostra foscor i que amb amor ens porta tota la vida».
Església al món: A l'Índia els bisbes del ritu siro-malabar expressen forts dubtes sobre les noves lleis i demanen al govern que es preservi la laïcitat de l'Índia recollida a la Constitució. També demanen la concessió de la ciutadania índia a tots els refugiats sense discriminació religiosa.
Església a Catalunya: S'acompleixen els vint-i-cinc anys de la inauguració del Concili Provincial Tarraconense de 1995. Els actes previstos per a la commemoració s'hauran de suspendre o ajornar a causa de la pandèmia del Covid 19.
Febrer
Papa Francesc: Visita Bari en ocasió de la trobada «Mediterrani, frontera de pau» i presideix l'Eucaristia. Al final, baixà a la cripta de la basílica de Sant Nicolau per venerar les relíquies d'aquest sant, molt venerat també en l’ortodòxia. Tots els bisbes i patriarques dels vint països limítrofs amb el Mediterrani van agrair a la Conferència Episcopal Italiana haver organitzat un diàleg obert i sincer sobre qüestions tan urgents com les guerres, la pobresa, les migracions, les crisis sociopolítiques que afligeixen molts pobles. El cardenal de Barcelona, Mons. Joan Josep Omella fou un dels participants a la trobada.
Església al món: Conversa a Munic entre mons. Gallagher i el ministre d’Exteriors xinès: subratllar la importància de l’Acord provisional sobre el nomenament de bisbes i el desig de continuar el diàleg per promoure la vida de l’Església catòlica i el bé del poble xinès. Feia 70 anys que no hi havia hagut una reunió oficial d’aquest tipus entre la Secretaria d'Estat del Vaticà i el govern de la Xina.
Església a Catalunya: Les diòcesis de Catalunya participen activament al Congrés de laics «Poble de Déu en sortida» a Madrid. Mons. Antoni Vadell és l’encarregat de pronunciar la ponència final del Congrés.
Març
Papa Francesc: Sota la pluja, Francesc presideix, la nit del 27 de març, divendres de Quaresma, l’extraordinari moment de pregària en temps de pandèmia. Darrere seu, el Crucifix de fusta de l'església romana de "San Marcello al Corso", davant del qual el Papa ja havia resat el 15 de març, després d'haver recorregut, en peregrinació, un tram de la Via del Corso. Davant d’aquesta creu, el Papa convida la humanitat a no tenir por i a confiar-se al Senyor: “Tenim una àncora: a la seva creu ens hem salvat, tenim un timó: a la seva creu hem estat redimits. Tenim esperança: a la seva creu hem estat curats i abraçats perquè res ni ningú ens pugui separar del seu amor redemptor ”.
Església al món: La crisi humanitària a Veneçuela s'aguditza. Segons les dades de l'ONU uns 4'9 milions de persones s'han desplaçat a causa de la crisi.
Església a Catalunya: El cardenal Joan Josep Omella és escollit president de la Conferència Episcopal Espanyola. A la mateixa assemblea plenària també foren escollits Mons. Josep Àngel Saiz, bisbe de Terrassa, com a membre de la Comissió Executiva; Mons. Joan Enric Vives, arquebisbe d’Urgell, com a president de la Comissió Episcopal per al Clergat i Seminaris; Mons. Enric Benavent, bisbe de Tortosa, com a president de la Comissió Episcopal per a la Doctrina de la Fe i Mons. Francesc Pardo, bisbe de Girona, com a membre del Consell Episcopal d’Economia.
Abril
Papa Francesc: Celebra el Tridu Pasqual a la basílica de Sant Pere del Vaticà. El Via Crucis que presideix el papa Francesc en una plaça de Sant Pere buida però il•luminada per les torxes i la creu de Jesús, celebrat per primera vegada no al Coliseu, a causa del coronavirus torna a impressionar tot el món. Al centre de les meditacions, el dolor i l’esperança de moltes persones invisibles que no es resignen al mal, escrites per cinc presos, una família víctima d'un assassinat, la filla d'un condemnat, un educador, un magistrat de vigilància, la mare d'un pres, una catequista, un sacerdot acusat injustament, un frare voluntari, un policia, tots relacionats amb la capellania del Casa de detenció “Due Palazzi” a Pàdua. La creu és portada per personal sanitari.
Església al món: Els set jutges de la Cort suprema australiana absolen per unanimitat el cardenal George Pell, que complia una condemna de 6 anys per abusos infantils, i anul·la la sentència del Tribunal d'Apel·lacions dictada l'agost de l'any passat. El cardenal, que sempre s'havia declarat innocent, surt finalment de la presó.
Església a Catalunya: La Quaresma i la Pasqua es viuen sota el règim del confinament. La creativitat a les parròquies s'intensifica per oferir retransmissions de les eucaristies i altres celebracions a través de les xarxes socials. La missa per televisió de TVE, presidida per Mn. Carles Cahuana, i la missa de Montserrrat multipliquen les audiències. També els bisbes de la Conferència Episcopal Tarraconense augmenten llurs reunions en modalitat telemàtica per mantenir una constant comunicació entre ells i acompanyar els fidels en aquests greus moments.
Maig
Papa Francesc: Celebra l'Eucaristia al sepulcre de Sant Joan Pau II en ocasió del centenari del seu naixement i escriu una preciosa carta als joves de l’arxidiòcesi de Cracòvia: «Sant Joan Pau II va ser un regal extraordinari de Déu a l’Església i a Polònia, la vostra terra natal. El seu pelegrinatge terrenal, que va començar el 18 de maig de 1920 a Wadowice i va acabar fa 15 anys a Roma, va estar marcat per una passió per la vida i una fascinació pel misteri de Déu, del món i de l’home».
Església al món: Tancat dos mesos a causa de la pandèmia de coronavirus, el santuari de Lourdes obre les seves portes el 16 de maig, però només per a pelegrins individuals de la regió, amb una distància màxima de 100 km.
Església a Catalunya: Es presenta el documental sobre Església confi(N)ada produït per Animaset i dirigit per la periodista Laura Mor, realitzat íntegrament durant el confinament, que explica aquesta experiència única: com ha viscut l'Església a Catalunya el confinament i què significa ser cristià en temps de coronavirus.
Juny
Papa Francesc: Celebra la solemnitat de Corpus Christi a la basílica de Sant Pere. «Amb Jesús podem estar immunitzats contra la tristesa. Sempre tindrem davant dels nostres ulls les nostres caigudes, fatigues, problemes a casa i a la feina, somnis incomplerts. Però el seu pes no ens aixafarà perquè hi ha Jesús que ens anima amb el seu amor. Heus aquí el poder de l’Eucaristia, que ens transforma en portadors de Déu: portadors d’alegria, no de negativitat».
Església al món: La situació a Nigèria empitjora dia rere dia. Els bisbes denuncien les matances i atacs de grups terroristes així com la passivitat del govern nigerià, responsable de la degeneració del conflicte en curs alhora que demanen que la comunitat internacional contribueixi a la restauració de l'ordre públic al país.
Església a Catalunya: A finals de juny, acaba la primera fase del confinament. Durant aquest període Càritas ha intensificat la seva activitat i ha posat en marxa nombroses campanyes d'ajut a les persones. Moltes residències d'ancians han patit grans estralls entre els residents i els cuidadors. A la fi d'aquesta primera onada de la pandèmia, han mort preveres, religiosos i religioses víctimes del virus. El primer sacerdot que va morir a causa del Covid a Catalunya va ser el barceloní Mn. Joan Cuadrench Aragonès el dia 20 de març de 2020.
Juliol
Papa Francesc: El Papa expressa la seva adhesió a la sol•licitud d’un alto el foc mundial, recollida a la resolució adoptada pel Consell de Seguretat de l’ONU per abordar les conseqüències devastadores del virus Covid-19, en particular per a aquelles zones que viuen conflictes armats.
Església al món: El retorn al culte islàmic de Santa Sofia -convertida en mesquita al segle XV després de la conquesta otomana de Constantinoble i convertida en museu el 1934 a instàncies de l'aleshores president Mustafà Kemal Ataturk- ha provocat vives reaccions a les esglésies cristianes de tot el món. També el Papa Francesc va expressar el seu dolor a l'Àngelus el 12 de juliol.
Església a Catalunya: La Tarraconense respon a l'ofensiva del govern català sobre les immatriculacions amb una nota clarificadora: «Les deu Diòcesis amb seu a Catalunya que formen la Conferència Episcopal Tarraconense, pel que fa al tema de les immatriculacions, sempre han seguit el procés legal vigent, sense cercar privilegis. No han actuat en cap moment de manera arbitrària i han documentat tot el que els constava com a propi. L’Església no s’ha apropiat de res que no fos seu».
Agost
Papa Francesc: La caritat del papa, que s'ha estès des de l'inici de la pandèmia amb l'enviament de mitjans, medicaments i recursos a moltíssims països, també s'estén a Beirut, que el dia 4 d'agost viu una devastadora explosió al port. Més de dos centenars de persones moren a causa de l'explosió i milers queden ferits.
Església al món: Mor el bisbe Pere Casaldàliga, fill de Balsareny, membre de l’Institut religiós dels claretians. Ha estat profeta i veu dels pobres del Brasil i d’arreu del món. Va viure una llarga vida de missioner, sacerdot i bisbe encarnat al servei del seu poble a la seva diòcesi de Sao Fèlix d’Araguaia.
Església a Catalunya: La Universitat Catalana d’Estiu (UCE) que enguany ha celebrat la seva 52a edició a Prada, del 16 al 23 d’agost del 2020, programa un acte per commemorar el vint-i-cinquè aniversari del Concili Provincial Tarraconense. El dia 20 d’agost al migdia hi intervenen el degà de la Facultat de Teologia de Catalunya, Dr. Joan Torra, i l’arquebisbe metropolità de Tarragona, Dr. Joan Planellas.
Setembre
Papa Francesc: Carta del papa en el XVI centenari de la mort de Sant Jeroni. «En Jeroni, l’amor a Crist es ramifica, com un riu en moltes rieres, en la seva tasca com a erudit incansable, traductor, exegeta, profund coneixedor i apassionat divulgador de la Sagrada Escriptura; un intèrpret refinat de textos bíblics; com a defensor ardent i de vegades impetuós de la veritat cristiana; com a ermità ascètic, a més d’expert guia espiritual, en la seva generositat i tendresa».
Església al món: En ocasió de la festa de la Nativitat de la Mare de Déu, el president de la República italiana, Sergio Mattarella, encén al santuari de Loreto la que durant 22 anys ha estat la llum de la pau per a Itàlia que, coincidint amb el Jubileu Lauretà, ha pres un relleu internacional.
Església a Catalunya: Dijous 10 de setembre, a la seu del Col•legi de Periodistes de Catalunya, té lloc la presentació en roda de premsa de la Memòria 2019 de les Càritas diocesanes amb seu a Catalunya i l’impacte del COVID-19. A l’acte hi intervenen el cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona i bisbe delegat de la Conferència Episcopal Tarraconense a Càritas Catalunya; Francesc Roig, president de Càritas Catalunya; Cora Mazo, representant de la Comissió d’Acció Social de Càritas Catalunya; i Anna Roig, representant de la Comissió de Comunicació de Càritas Catalunya.
Octubre
Papa Francesc: En la festa de sant Francesc d’Assís, diumenge 4 d’octubre, el papa Francesc va fer pública una nova Carta Encíclica amb el títol Fratelli tutti, “Germans tots”, sobre la fraternitat i l’amistat social. És la tercera Encíclica del seu pontificat, després de la Lumen fidei, sobre la fe cristiana, publicada el 29 de juny de 2013, i de Laudato si’, sobre la cura de la casa comuna, del 24 de maig de 2015.
Església al món: El Papa nomena Mons. Pierbattista Pizzaballa, nou patriarca de Jerusalem dels llatins. «Enfortir el sentit de comunitat en un context de fragmentació social, política i econòmica que afecta necessàriament l'esfera religiosa», afirma el nou patriarca, que amb anterioritat havia estat el custodi dels Sants Llocs.
Església a Catalunya: S'inaugura el curs a l'Ateneu Sant Pacià amb la constitució d’una nova realitat acadèmica, al costat de les tres facultats ja existents: l’Institut de Litúrgia ad instar Facultatis (ILF). L’ILF neix amb la potestat de conferir tres graus acadèmics: el Grau en Litúrgia (tres anys), la Llicenciatura o Màster (dos anys), precedit d’un propedèutic (un any), a més del Doctorat.
Novembre
Papa Francesc: El Papa Francesc presideix a l’altar de la Càtedra de la Basílica de Sant Pere, el consistori públic ordinari per a la creació de 9 cardenals electors i quatre de més de vuitanta anys, tot i que dos d’ells, provinents d’Àsia, no han pogut arribar a Roma. Entre els nous cardenals hi ha el primer cardenal de Rwanda, Antoine Kambanda, arquebisbe de Kigali, i el predicador de la casa pontifícia, el caputxí, Raniero Cantalamessa.
Església al món: Els bisbes de Mèxic en acabar la seva assemblea afirmen que la crisi del coronavirus ha revelat les deficiències i faltes d'una democràcia incompleta i un ressentiment social que augmenta enmig de l'emergència sanitària, però també ha fet descobrir signes d'esperança que encoratgen la unitat i la solidaritat superant egoismes i desconfiances.
Església a Catalunya: El dissabte 7 de novembre la Basílica de la Sagrada Família acull l'eucaristia de beatificació del jove màrtir Joan Roig i Diggle, presidida pel cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona i concelebrada per l’arquebisbe emèrit, el cardenal Lluís Martínez Sistach i el Nunci apostòlic, Bernardito Auza.
Mor el bisbe Francesc Xavier Ciuraneta, bisbe emèrit de Lleida, al seu domicili de La Palma d’Ebre a l’edat de 80 anys. Mons. Ciuraneta va ser bisbe de Lleida entre 1999 i 2007.
Desembre
Papa Francesc: Amb la Carta apostòlica Patris corde (Amb cor de pare), signada el dia 8 de desembre de 2020, el Papa recorda el 150è aniversari de la declaració de sant Josep com a patró de l’Església Universal i, amb motiu d’aquesta ocasió, des del 8 de desembre de 2020 fins al 8 de desembre de 2021 se celebrarà un any dedicat especialment a ell.
Església al món: Els bisbes de la Conferència Episcopal Espanyola fan pública una enèrgica nota davant l’aprovació al Congrés dels Diputats de la llei de l’eutanàsia, intitulada «La vida és un do, l'eutanàsia un fracàs».
Església a Catalunya: El 4rt. Diumenge d'Advent, a la basílica de la Sagrada Família de Barcelona, Mons. Xavier Vilanova Pellisa, prevere del bisbat de Tortosa, és ordenat bisbe pel cardenal Mons. Joan Josep Omella. Mons. Vilanova havia estat nomenat bisbe auxiliar de Barcelona el dia 6 d'octubre.