“A cada etapa, Moisès plantava la tenda a una certa distància del campament. Li havia donat el nom de «tenda del trobament». Tothom qui volia consultar el Senyor sortia cap a la tenda del trobament, que era fora del campament.” (Ex 33, 7)
Si som primmirats, el projecte rep el nom de la “Tenda de la trobada”, però aquesta capella del Centre d’Espiritualitat dels jesuïtes a Salamanca, dissenyada pel despatx Cherrez+Cantera amb l’assessorament del P. Cristóbal Jiménez SJ, resulta tota una troballa per diverses raons. La primera és perquè, curiosament, el que vol aquest espai és que no hi trobis res, o res més del que cal trobar, un convit a la pregària i al diàleg amb Déu enmig d’un dia a dia atrafegat entre el bombardeig de la comunicació. Per això, la referència al tabernacle de l’Èxode és molt significatiu: un espai de mínims susceptible de ser fàcilment desmuntat on el Santíssim, a mode d’Arca de l’Aliança, resta velat darrera un cortinatge que transparenta una llum rogenca a mode de cor palpitant. La decoració és certament apofàtica, com no podria ser d’altra manera quan el que es vol subratllar és el silenci, però no per això es deixa de percebre o llegir explícitament com un espai espiritual. Tant els paraments verticals com el fals sostre estan elaborats a través de lames tèxtils translúcides de color blanc, verticals a les parets i simulant una coberta a dues aigües al sostre, variant la separació entre elles segons l’efecte lumínic que es vol transmetre.
L’altra troballa d’aquesta capella és el fet d’haver estat premiada com el millor espai religiós el 2018 per part de l’Associació Faith&Form, amb seu a Washington i amb el suport del Vaticà, que promou el diàleg interreligiós i premia els esforços realitzats en el camp de la religió, l’art i l’arquitectura des del 1967. Existeixen premis específics d’arquitectura religiosa? Doncs sí. A part del reconeixement de Faith&Form també n’hi ha d’altres, com per exemple el que atorga la Fondazione Frate Sole, una altra entitat amb seu a Itàlia promoguda pel P. Costantino Ruggeri que premia els projectes de final de carrera que tinguin com a temàtica el disseny d’un nou temple i també, cada quatre anys, una obra construïda a nivell internacional.
Finalment encara hi ha una altra troballa interessant, pastoralment parlant, d’aquesta intervenció que està pensada de cara a un públic jove. Malgrat l’espai es mostra com una alternativa silenciosa al soroll mediàtic, no per això s’han deixat de banda les noves tecnologies i una certa aposta per la duplicació de la presència i activitat d’aquest espai a la xarxa. Això s’ha concretat en la incorporació d’un codi QR per compartir reflexions i pregàries a la xarxa.