Deia un antic professor d’antropologia que “el paper ho aguanta tot”, en el sentit que es pot dir qualsevol rucada en un full en blanc i aquest no protestarà. Ara bé, el paper ho pot aguantar tot, però no només per allò que hom pot escriure-hi sinó com element estructural d’una construcció, si més no, així ho està demostrant l’arquitecte japonés Shigeru Ban, que s’ha anat especialitzant en construccions efímeres de cartró, ja a partir de finals dels anys vuitanta, especialment per la construcció d’habitatges minimalistes en el disseny i en el seu cost per casos d’emergència (llegir article a la premsa).
El 17 de gener de 1995 un terratrèmol va afectar la ciutat de Kobe i l’arquitecte japonès va dissenyar una petita església provisional, desmuntada i reciclada ja el 2005, amb materials de cartró donats per diverses empreses que es va construir en tan sols cinc setmanes amb l’ajuda de la mateixa comunitat, 160 voluntaris de la comunitat vietnamita, a semblança de tantes esglésies d’urgència de la postguerra europea. L’església consta d’un volum paral·lelepípede de 10 x 15m tancat per unes plaques transparents de policarbonat a mode de mur cortina. Dins d’aquest cub, s’hi disposen 58 tubs estructurals de cartró (de 325mm de diàmetre, 14,8mm de gruix i 5m d’alçada) en forma el·líptica, deixant un espai de nàrtex entre el tancament exterior i l’interior del recinte de l’assemblea.
La disposició dels tubs no és regular al llarg del perímetre de l’el·lipsi, sinó que aquests es separen gradualment per deixar espai de pas en un costat i s’agrupen fins a tocar per formar un retaule opac en el costat contrari, fet que separa un espai d’emmagatzematge o sagristia de la resta. La il·luminació de l’espai s’aconsegueix a través de les columnes de cartró i d’una llanterna zenital de policarbonat.
Aquest disseny demostra que es poden aconseguir espais molt significatius per a la celebració eucarística, fins i tot monumentals en la seva petita escala, que poden fer referència a composicions ovalades de l’arquitectura del barroc de Bernini. L’èxit d’aquesta petita construcció a dut a l’arquitecte a dissenyar altres esglésies d’emergència fetes de cartró, com la proposta d’una catedral provisional a Nova Zelanda per un cost de 3 mil·lions de dòlars mentre es construeix la definitiva (veieu el video adjunt a sota). A vegades l’arquitectura efímera és la millor resposta a un Déu que fa camí amb el seu poble.