Vés al contingut
Ja s’ha fet visible el programa de les XXXVIIenes Jornades Internacionals sobre la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic, que està focalitzat en el “Patrimoni Sacre. Permanent Innovació”. Si us baixeu el document adjunt (aquí) i li doneu un cop d’ull veureu que val molt la pena i s’ha convidat a personalitats destacades del món de l’arquitectura. Un d’ells és Mario Botta, que pronunciarà la Conferència Magistral Inaugural amb el títol “Sacred Space”, el dijous dia 11 de desembre de 2014 a les 17:00h a la sala d’actes del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (Pl. Nova, 5).
Per qui no conegui a l’arquitecte suís Mario Botta (1943, Cantó de Tesino), sàpiga que és un referent de l’arquitectura coneguda com el “Racionalisme postmodern”, del qual també formaria part, per exemple, l’urbanista Aldo Rossi. Es tracta d’un tipus d’arquitectura que parteix del racionalisme italià dels anys vint (Giuseppe Terragni) caracteritzada per les formes simples i geomètriques que defuig dels elements merament decoratius i es presenta amb força duresa. Tot i la seva austeritat d’herència “loosiana” (Adolf Loos), enllaça amb la complexa postmodernitat (representada o formulada per Robert Venturi) en tant que reprèn el diàleg amb les tipologies històriques, sent una arquitectura denotativa (és a dir, que sol tenir una lectura comprensible o reconeixible). En aquest punt, el de la reinterpretació tipològica, pot haver-hi un diàleg molt interessant amb un dels altres ponents estrella de les jornades, Rafael Moneo, que presentarà la Parròquia de Iesu a San Sebastià (en vaig parlar aquí: 1, 2, 3).
 
Sense allargar-nos més, cal apuntar diverses obres d’arquitectura sacra de Mario Botta que no desenvoluparé perquè no podria donar a l’abast pel que entenc que ha de ser l’extensió de un post. Us recomano els següents enllaços tot esperant poder parlar-vos-en d’algun d’ells més endavant:
 

Us deixo amb una “promenade architecturale” per Santa Maria degli Angelli en versió ciclista, que no deixa de ser ben curiós.

 

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.