L'1 de gener de 2015 celebrem, un any més, la Jornada Mundial de la Pau.
Enguany la Jornada té com a lema "Mai més esclaus, sinó germans" i vol denunciar les múltiples formes d'esclavitud i opressió contemporània i reclamar una mobilització mundial per fer-hi front.
El Missatge del Papa Francesc per a aquesta Jornada ens recorda les diverses formes d'explotació i domini sobre les persones que es donen al món contemporani,
a) L'explotació laboral, tant d'adults com de menors, oprimits en tots els sectors econòmics (treball domèstic, agricultura, indústria, mineria...), afavorit per legislacions inadequades o no respectades.
b) l'abús als immigrants, maltractats durant el seu itinerari migratori, sotmesos a espoli o abús físic i sexual, detinguts inhumanament en els països de destí o obligats a viure en clandestinitat i acceptar condicions de vida i laborals inadmissibles o de dependència cap a l'empleador, derivada de legislacions que vinculen residencia legal a contracte de treball (quina gran acusació de Francesc cap als nostres països europeus!)
c) l’explotació sexual de persones obligades a exercir la prostitució, incloent molts menors, esclaus i esclaves sexuals, dones obligades a casar-se, venudes per al matrimoni,
d) els nens i adults víctimes de tràfic i comercialització per a l'extracció d'òrgans, per ser reclutats com a soldats, per a la medicitat, per a activitats il•legals com la producció i venda de drogues, o per formes encobertes d'adopció internacional,
e) les persones segrestades o empresonades per grups terroristes, posades al seu servei com a combatents o esclaves sexuals, molts dels quals desapareixen o són venuts, torturats, mutilats o assassinats.
El Missatge denuncia també algunes de les causes d'aquestes situacions, que tenen en comú el fet de tractar l'ésser humà com un pur objecte al servei de desitjos i interessos, enlloc de veure'l com un germà fill d'un mateix Pare, un ésser creat a imatge i semblança de Déu i, per tant, un fi en ell mateix, mai un mitjà. Alhora, esmenta també els diversos factors que contribueixen a aquests fenòmes, com ara la pobresa, el subdesenvolupament, l'exclusió, manca d'accés a l'educació i al treball, la corrupció, la guerra, la violència i el terrorisme.
Davant de tot això, el Papa apel·la a la comunitat internacional a un immens i urgent treball coordinat i global per combatre aquestes causes i tots els fenòmes d'opressió, explotació, esclavatge i tràfic de persones. En aquest sentit, el Papa apel·la a la responsabilitat de tothom, començant per Estats i governs, però també els organismes internacionals, les institucions socials (tot recordant aquí la gran tasca contra l'esclavitud de moltes comunitats religioses), les empreses i els consumidors (recordant-nos que l'acte de comprar és un acte ètic i ha d'analitzar les seves conseqüències socials. I acaba demanant a tothom gestos de fraternitat davant dels oprimits que es trobin en el nostre entorn, així com avançar cap a una veritable globalització de la solidaritat i la fraternitat.
Cap a una revitalització de la Jornada Mundial de la pau
La Jornada Mundial de la Pau va ser instituïda pel Papa Pau VI l'any 1968, com una iniciativa més de l'Església conciliar per al servei i l'obertura al món. Amb aquest mateix esperit, i en aplicació de les resolucions del Concili, Pau VI havia creat també mesos abans la Comissió Justicia i Pau.
La Jornada Mundial de la Pau, coincidint amb l'inici d'un nou any, vol ser una crida anual a una pregària i meditació més intenses en favor de la fraternitat, la pau i el respecte a la dignitat de totes les persones. La Jornada se centra cada any en alguna problemàtica o repte específics i s'acompanya cada any d'un Missatge del Papa en relació a aquesta temàtica, que ajudi a la conscienciació, el debat i l'oració personal i col·lectiva.
Aquests Missatges anuals, per les seves característiques i per la multitud de temàtiques abordades en aquests 47 anys, han suposat una important contribució al desenvolupament i actualització de l'àmplia i rica doctrina social de l'Església. Alhora, crec que són punt de referència ineludible per a tots els creients que volen conèixer i aprofundir en una visió cristiana sobre la realitat social contemporània i sobre els reptes de la humanitat per assolir la justícia i la pau.
Malauradament, per diverses raons, la Jornada sol passar massa desapercebuda socialment, incloent els mateixos ambients cristians. Tot així, són moltes les parròquies, comunitats i institucions cristianes del nostre país que difonen el Missatge i que organitzen per aquests dies pregàries i vetlles per la pau. (Des de Justícia i Pau hem preparat aquests dies diverses iniciatives de pregària, com també fan l'Abadia de Montserrat, el Monestir de Sant Benet de Montserrat, el Centre d'Estudis Cristianisme i Justícia, la Comunitat de Sant'Egidio...).
Crec que seria bo que les comunitats cristianes celebressin seriosament aquesta Jornada, per tal d'aprofundir, educar i comprometre's davant de les greus problemàtiques que pateix el món. Seria bo que a l'entorn d'aquesta data difonguessin el Missatge i preparessin debats públic, pregàries i altres iniciatives en relació a la problemàtica que s'hi tracta cada any. Estic convençut que és una gran oportunitat per esdevenir més evangelitzadors i alhora deixar-se transformar per l'Esperit per convertir-se en promotors de pau en la nostra societat.