Avui, 24 de setembre, Mare de Déu de Mercè, patrona dels captius, és bon un dia per fer visible i agrair allò que ens mostra el magnífic article, reproduit en aquest portal, de Mossén Joan d'Arquer: l'antiga i extraordinària tasca de l'església en les presons.
Des de sempre i, en particular des de la creació de les presons modernes a partir del segle XVIII, l'Església ha tingut clara la seva vocació d'assistir a les persones empresonades, en coherència amb el missatge evangèlic que proclama. Cal sempre tenir present que Jesucrist fou detingut, torturat, jutjat, condemnat a mort i executat de forma humiliant. Posteriorment (i encara fins avui), milers de cristians van ser perseguits i seguiren la seva mateixa sort. Per això Sant Pau proclamà: enrecordeu-vos dels presos, com si estiguéssiu presos amb ells!
Aquest compromís de l'Església va molt més enllà d'una atenció religiosa. En paraules del Pla Pastoral de la Comissió Internacional de Pastoral Penitenciària, sobre la base del Missatge de Joan Pau II en el jubileu de les presons (9/07/2004), la pastoral penitenciaria no és solament un pla d'assistència religiosa, sinó un pla d'assistència integral de la persona concreta segons les seves necessitats i en el marc dels drets humans i no és una pastoral merament carcelària, sinó que abraça els àmbits de la prevenció i de la reinserció, amb tres objectius bàsics: oferir la salvació portada per Crist, contribuir a processos de redempció i creixement personal i comunitari i procurar l'abolició de normes, en les legislacions dels estats, contràries a la dignitat i drets fonamentals de les persones.
En coherència amb això, a les presons catalanes l'Església desenvolupa una enorme tasca d'atenció religiosa i acompanyament personal als reclusos. Preveres, religiosos i religioses i centenars de voluntaris laics visiten i acompanyen cada dia els interns, celebren amb ells l'eucaristia i tots els sagraments (baptisme, matrimoni, confessió..) i porten a terme activitats de catequesi, estudi d'evangeli o revisió de vida.
Igualment, tant les capellanies de cada presó com nombroses entitats catòliques desenvolupen tota mena d'activitats educatives i culturals dins de les presons, ofereixen atenció social, jurídica o sanitària o recursos externs com centres i residències d'acollida (per gaudir de permisos, règim obert o llibertat condicional, per al tractament de deshabituació a les drogues, etc) o es preocupen de donar a conéixer la realitat de la presó i denunciar situacions contràries als drets humans dels presos.
En aquesta tasca, a més de les citades capellanies i els secretariats de pastoral penitenciària diocesans, destaquen institucions com l'Odre de la Mercè (amb la seva immensa tasca des de la seva fundació a Barcelona al segle XIII), com també altres entitats com ara OBINSO, Filles de la Caritat-Obra Social Santa Lluïsa de Marillac, Fundació Pere Tarrés, Grup de Juristes Roda Ventura, Hospital de Sant Joan de Déu, Institut Químic de Sarrià i moltes altres. Deixeu-me també aquí incloure modestament la tasca que fem Justícia i Pau des de 1987 (per cert, avui un dels nostres voluntaris, en Pere Camps, rebrà una distinció del Departament de Justícia per la seva tasca a la presó Model de Barcelona).
Vull expressar aquí el meu reconeixement a tots aquells que dediquen els seus esforços aquesta tasca tan difícil i tan poc coneguda (i sovint poc compresa) per part de la societat i fins i tot per part de molta gent creient, i el meu desig que tota l'Església catalana s'impliqui més activament en aquest projecte.
PD: També ahir dia 24, va rebre una distinció del Departament de Justícia el religiós mercedari Pare Jesús Roy, capellà de la presó de dones de Barcelona, per la seva dedicació a l'atenció personal a les recluses. I també va ser distingida, per la seva tasca socioassitencial a presos, l'ONG Iniciatives solidàries, vinculada al Consell Evangèlic de Catalunya. Aprofito tabé per fer esment de la important tasca d'atenció pastoral que fa el Consell Evangèlic a les nostres presons.
Per més informació sobre la realitat de l'atenció religiosa a les presons catalanes, podeu consultar (encara que ja té quatre anys) l'informe que vam publicar des de Justícia i Pau l'any 2005 sobre aquest tema.