Vés al contingut

Un any més, les comissions de Justícia i Pau a Europa unim les nostres veus per afrontar un repte comú. Aquest any 2015, el missatge, acordat a la nostra darrera Assemblea (Atenes, octubre del 2014) denuncia i demana mesures per combatre el nacionalisme que anomenem “d’exclusió”, de caràcter xenòfob, racista i populista que des de fa anys va creixent en multitud de països europeus.

El missatge aclareix que no fa referència a aquells moviments nacionalistes que busquen obtenir una major autonomia política i fins i tot un Estat independent per al propi grup ètnic o nacional, atès que aquest objectiu és plenament legítim sempre i quan es porti a terme per mitjans democràtics i pacífics. Els pobles i nacions, d’acord amb la Doctrina Social de l’Església frueixen de drets inalienables que han de ser respectats, i és natural l’amor i el servei a la pròpia comunitat nacional, llengua i cultura, concebudes com a realitats obertes i sempre en transformació.

Ara bé, l’autèntic perill són aquells moviments polítics que fan de la identitat nacional un valor suprem o una pura estratègia política per tal d’assolir el poder explotant les pors, sentiments d’inseguretat i fins i tot la precarietat social de les persones. Aquests partits proposen polítiques simplistes i consignes basades en la idea que la prosperitat i la seguretat només poden reeixir mitjançant mesures nacionals unilaterals o contràries a altres pobles. Des d’aquest paradigma, promouen mesures racistes o xenòfobes, contràries als drets i la dignitat dels immigrants, i el fre a la immigració. O bé acusen la Unió Europea de l’actual crisi econòmica i d’altres mals greus, demanant sortir de la Unió com a solució, sense aclarir quin és el futur que proposen per al seu país en un món globalitzat, i ignorant que la Unió, malgrat tots els seus defectes, ha estat i és un extraordinari instrument de pau i cooperació entre els països europeus.

Certament, a Catalunya i a Espanya, aquests grups o partits, que també existeixen, no ha aconseguit en cap cas, fins el moment, una força significativa, ni han penetrat en les cambres legislatives estatals o autonòmiques (encara que sí en alguns municipis). Però no s’ha de baixar la guàrdia ni subestimar la seva capacitat d’influència. I no podem ignorar que en alguns dels partits importants es donen també pulsions en aquesta mateixa direcció, i que alguns mitjans de comunicació i sectors d’opinió pública són proclius a aquests plantejaments. De fet, el racisme i la xenofòbia són actituds també presents en la nostra societat. Per aquest motiu, és oportú que des de Justícia i Pau difonguem el missatge i impulsem iniciatives per donar a conèixer i reflexionar sobre aquest perillós fenomen, les seves causes i la manera d’afrontar-ho.

Temàtica

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.