Vés al contingut

Per saber-ne més

(Vatican News) La reacció de l'Església als EUA després dels esdeveniments d'ahir al Capitoli ha estat immediata i diversos bisbes han reclamat una transició pacífica entre mandataris i han condemnat la violència.

Partidaris de Trump van irrompre al Congrés, on senadors i congressistes estaven reunits per certificar l'elecció de Joe Biden com a nou president del país. L'assalt a parlament nord-americà es va saldar amb quatre víctimes mortals, tretze persones ferides i 52 arrestades. Finalment, però, la victòria de Biden va ser ratificada políticament.

L'assalt al congrés americà per part dels manifestants partidaris de Trump va durar més de quatre hores. Una situació sense precedents que va obligar a senadors i congressistes a interrompre la seva tasca i ser evacuats de la càmera per ordre dels cossos de seguretat.

Trump promet una “transició ordenada”

Mentrestant, l'alcalde de Washington ha ampliat l'emergència pública dues setmanes, fins al dia després de la presa de possessió de Biden. El Congrés dels EUA, que va reprendre la sessió conjunta de les dues càmeres parlamentàries, va ratificar la victòria del president electe, en les eleccions de novembre. El vicepresident nord-americà, Mike Pence, que presidia la sessió, va declarar que aquesta ratificació havia de considerar "suficient" per acceptar l'elecció de Biden i va posar fi a la sessió que va començar a primera hora de la tarda. Després que el Congrés ratifiqués la victòria electoral de Biden, el president sortint, Donald Trump, va acceptar aquest dijous que la seva presidència serà d'un sol mandat i va prometre, en un tweet publicat pel seu assessor Dan Scavino, una "transició ordenada ", el 20 de gener.

Mentrestant, les dimissions estan arribant massivament: des de la portaveu de Melania Trump al portaveu adjunt de la Casa Blanca. Les crítiques als esdeveniments d'ahir provenen de tots els líders europeus: des Macron a Von der Leyen i Johnson. "L'assalt al Capitoli és una pàgina negra que quedarà gravada", va dir el president de Parlament de la UE Davide Sassoli.

Durant els disturbis i la irrupció al Congrés el president electe va intervenir en transmissió televisiva demanant a Trump "sortir a la televisió nacional i complir amb el seu jurament: defensar la Constitució i exigir la fi d'aquest setge". Minuts després, el president Trump, va intervenir amb vídeo en les xarxes socials demanant als manifestants "tornar pacíficament a casa". Va sostenir una vegada més en el vídeo difós, el frau electoral.

"Transició pacífica" demanen els bisbes dels EUA

L'arquebisbe de Los Angeles, José H. Gomez, president de la Conferència de Bisbes Catòlics dels Estats Units (USCCB), va emetre una declaració en resposta a la violència al Capitoli dels Estats Units:

"M’uneixo a les persones de bona voluntat per condemnar la violència d'avui al Capitoli dels Estats Units. Això no és el que som els nord-americans. Prego pels membres del Congrés, el personal del Capitoli, per la policia i tots els que treballen per restaurar l'ordre i la seguretat pública ".

"La transició pacífica del poder és un dels segells que caracteritzen aquesta gran nació. En aquest moment preocupant, hem de tornar a comprometre'ns amb els valors i principis de la nostra democràcia i unir-nos com una nació sota Déu. Encomano a tots al cor de la Santíssima Mare de Déu, que ella ens guiï pels camins de la pau i ens brindi la saviesa i la gràcia d'un veritable patriotisme i amor a la pàtria".

L'arquebisbe de Washington Wilton Gregory, també es va pronunciar durant la tarda:

"El nostre Capitoli dels Estats Units és terra sagrada i un lloc on la gent, en els últims segles, s'ha manifestat correctament, representant una àmplia varietat d'opinions. Els americans hem d’honrar el lloc on les lleis i polítiques de la nostra nació es debaten i decideixen . Hauríem sentir-nos violats quan el llegat de llibertat consagrat en aquest edifici és respectat i profanat".

"Junts, hem de pausar intencionalment i pregar per la pau en aquest moment crític. El to divisori que ha dominat recentment les nostres converses nacionals ha de canviar", ha afirmat el prelat, alhora que va assenyalar que "aquells que recorren a la retòrica incendiària han d'acceptar alguna responsabilitat per incitar a la creixent violència "en la nació.

"Estem cridats – ha continuat – a ser un poble de valors democràtics que respecta les opinions dels altres, fins i tot quan no estem d'acord amb elles. Com a persones de fe que busquen portar al nostre Senyor a aquest món per la forma en què vivim, hem de reconèixer la dignitat humana d'aquells amb els que no estem d'acord i tractar de treballar amb ells per assegurar el bé comú per a tots".

L'arquebisbe de Chicago, el cardenal Blase Cupich, va intervenir amb una sèrie de tweets. En l'últim d'ells es llegeix: "El que s'ha succeït avui al Capitoli hauria de sacsejar la consciència de qualsevol americà patriòtic i de qualsevol catòlic fidel. Els ulls del món miren amb horror mentre patim aquesta desgràcia nacional". El purpurat va recordar així mateix que "la protesta pacífica és un dret sagrat" i "ha estat un component essencial de molt progrés social al llarg de la història de la humanitat". No obstant això, "durant molts mesos hem estat testimonis de l'erosió deliberada de les normes del nostre sistema de govern".

CMI: "Tornar al diàleg civil"

El Consell Mundial d'Esglésies va expressar la seva "seriosa i creixent preocupació" pels últims esdeveniments als Estats Units i les repercussions internacionals dels incidents. "La política populista divisiva dels últims anys ha desfermat forces que amenacen els fonaments de la democràcia als Estats Units i -en la mesura que són un exemple per a altres països- en la resta de món. Aquests esdeveniments tenen implicacions que van molt més enllà de la política domèstica americana ", va dir el secretari interí de l'CME, el reverend Ian Sauca, que va apel·lar als agitadors a" tornar al diàleg civil "i a totes les parts a" un comportament responsable ". "Resem perquè totes les esglésies d'Amèrica tinguin la saviesa i la força per donar lideratge a país en aquesta crisi i per posar-lo de nou en el camí de la pau, la reconciliació i la justícia", ha conclòs.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.