Vés al contingut
[Foto: Conferència Episcopal Tarraconense]

(CR) “Com hem afirmat en nombroses ocasions, ens mostrem convençuts de la força que tenen el diàleg i les mesures de gràcia en totes les situacions de conflicte”. Aquest és el suport del bisbes catalans als indults als presos independentistes que ha anunciat el Govern espanyol. Aquest dijous la Conferència Episcopal Tarraconense han fet un breu comunicat conjunt sobre la situació política a Catalunya que remarca el diàleg “com a via efectiva que dona resposta a l’esperança de resoldre divisions”. La nota també reitera el que ja van dir després de la sentència del procés el 2019, “que l’assoliment d’un recte ordre social que permeti el desenvolupament harmònic de tota la societat necessita alguna cosa més que l’aplicació de la llei”. La proposta és “avançar tenint sentiments de misericòrdia i perdó sincers”.

El text insisteix en la via dels acords “que tots esperem s’assoleixin aviat” i del diàleg “si és seriós, capaç i obert, i si s’admet que dialogar sempre significa renunciar a les pròpies exigències per trobar-se en el camí amb les renúncies de l’altre, hi haurà avenços”. En aquest context els bisbes demanen “imaginar una solució satisfactòria que s’allunyi d’actituds inamovibles que no ajuden a construir harmònicament la societat. Serà aleshores quan s’aniran vencent les dificultats i la capacitat de diàleg començarà a aportar possibles solucions”.

Ara que sembla que es concreten els indults als presos, aquesta disposició a donar suport a qualsevol mesura de gràcia també l’havien expressada diversos bisbes en la sèrie d’entrevistes als bisbes catalans a Catalunya Religió. Per exemple, el bisbe de Tortosa, Enrique Benavent, recordava aquest febrer que com van dir tots els bisbes “si tu vols solucionar un problema polític que ha esdevingut un problema social no pots únicament utilitzar el camí d’aplicació estricta de la llei. D’alguna manera has d’utilitzar el camí de la misericòrdia. Els bisbes estem en aquesta línia. Tot allò que ajude a fer ponts benvinguts siga. Ha ser un indult? Una amnistia? Els bisbes no som jutges. No penso que hem de dir el camí concret que s’ha de seguir”. També el bisbe de Girona, Francesc Pardo, fa un mesos explicava que no veia “cap dificultat en demanar mesures de gràcia” des de diversos estaments de l’Església i que en el cas dels bisbes “preferiria que fos una postura col·lectiva dels bisbes”.

Aquest és el text de la nota:

CONFERÈNCIA EPISCOPAL TARRACONENSE

17 de juny de 2021

Davant el context social i polític que vivim en aquests moments a Catalunya els bisbes expressen:

«Com hem afirmat en nombroses ocasions, ens mostrem convençuts de la força que tenen el diàleg i les mesures de gràcia en totes les situacions de conflicte. Creiem que l’assoliment d’un recte ordre social que permeti el desenvolupament harmònic de tota la societat necessita alguna cosa més que l’aplicació de la llei.

És per aquest motiu que cal proposar el diàleg sempre com a via efectiva que dona resposta a l’esperança de resoldre divisions. Si el diàleg és seriós, capaç i obert, i si s’admet que dialogar sempre significa renunciar a les pròpies exigències per trobar-se en el camí amb les renúncies de l’altre, hi haurà avenços. A més, avançar tenint sentiments de misericòrdia i perdó sincers, tot respectant la justícia, ajudarà a que els acords que tots esperem s’assoleixin aviat.

Cal imaginar una solució satisfactòria que s’allunyi d’actituds inamovibles que no ajuden a construir harmònicament la societat. Serà aleshores quan s’aniran vencent les dificultats i la capacitat de diàleg començarà a aportar possibles solucions».

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.