Des de les nou d'aquest dilluns els participants del Sínode que s'inicia aquest dimecres a Roma es troben de recés. Una pausa prèvia i necessària per entomar el treball de la segona part del Sínode que té com a objectiu concretar i fer propostes al Papa per continuar construint una Església sinodal missionera. El bisbe de Solsona, Francesc Conesa, és un dels participants d'aquest Sínode que celebra la segona part dels 2 fins al 27 d'octubre. Ens atén minuts després de recollir la carpeta del Sínode i la seva acreditació.
"El Papa va voler fer dues parts del Sínode", ens explica Conesa, referint-se a la primera part -celebrada fa un any- i ara a la segona part que s'inicia aquest dimecres. "Crec que és una bona idea espaiar les dues parts", reconeix el bisbe Solsona.
Aquesta segona part, explica, "és el moment de concretar, de centrar el tema de la sinodalitat", i d'establir, afirma, "els instruments que facilitin la sinodalitat real", ja que, reconeix Conesa, "si no concretéssim ara, molta gent se sentiria decebuda".
Conesa fa poc que ha aterrat al Vaticà i acaba de recollir l'acreditació i la carpeta de treball. Un moment previ al Sínode que ja li ha servit per tornar a confirmar com l'Església és universal i diversa. "Acabo de trobar-me amb l'arquebisbe de Montevideo i també amb un bisbe de l'Àfrica", explica Conesa. "Aquesta diversitat a l'Església és una riquesa", reconeix, però alhora també "és una dificultat", en moments de presa de decisions.
Un dels reptes del Sínode és sens dubte, "establir unes línies, uns itineraris marc per a l'Església", explica Conesa, però sense oblidar, matisa, que cada Església va al seu ritme, i s'ha d'adaptar les coses a cada situació. "A l'Església els canvis no són mai d'un dia per a l'altre", recorda el bisbe de Solsona.
Un altre dels reptes, des del primer dia de la celebració del Sínode l'any 2023, és fer arribar el Sínode "fins a l'últim fidel de les nostres parròquies". Aquesta sinodalitat s'ha de viure, demana Conesa, "i cal caminar en aquesta direcció".
Com fer-ho?, li preguntem al bisbe català. Començant pels joves, afirma, "perquè viuran una altra forma de ser Església", i també "no oblidant els seminaris", recorda. Cal, demana, "que els sacerdots tinguin aquest tarannà i es creguin la idea de ser corresponsables amb els laics". Al final, reconeix el bisbe, "estem aplicant el que ens va marcar el Concili Vaticà II".