Vés al contingut

(Bisbat de Girona) El Bisbat de Girona ha cedit l’ús d’alguns espais del Monestir de Sant Esteve a l’Ajuntament de Banyoles amb la finalitat que l’immoble sigui gaudit per la ciutadania en general. Així doncs, que s’usi per al desenvolupament d’actes o activitats relacionats amb l’estudi, promoció i gaudi dels valors patrimonials, històrics, culturals i artístics que posseeix el conjunt del monestir de Sant Esteve, com també per dur-hi a terme activitats culturals i cíviques, sempre que siguin compatibles i mai contraris a la legislació i a la doctrina i principis de la fe catòlica. El conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Banyoles i el Bisbat de Girona per a la cessió d’ús de diferents espais del Monestir de Sant Esteve s’ha firmat aquest dilluns al migdia al mateix claustre del Monestir amb la presència de l’alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, el bisbe de Girona, Francesc Pardo, i el rector de la parròquia de Santa Maria de Banyoles, Ramon Pijuan.

Les exposicions de la 15a Biennal del Pessebre Català han estat un clar exemple de que sumar sinergies és molt beneficiós per la ciutat. Més de 14.000 persones han visitat els més de 130 diorames a l’església del Monestir de Sant Esteve. En aquest sentit l’Associació de Pessebristes de Banyoles va valorar molt positivament l’emplaçament per a exposar els diorames. Gràcies a aquest conveni l’Associació de Pessebristes de Banyoles podrà celebrar-hi cada any la seu Concurs de pessebres i diorames. A més, la visita per als turistes és una altra dels objectius. Les visites a l’Arqueta són una altra de les prioritats.

A la cessió d’espais s’hi inclou l’església del Monestir de Sant Esteve, el claustre del Monestir de Sant Esteve, l’Horta de l’abat, el pati tancat, la sala de l’Arqueta, la sala de la banda de migdia del Claustre, la sala dels pessebristes, la sagristia, i el cancell o vestíbul. Cada un d’aquests espais es cedeix per a uns usos i amb unes condicions determinades.

Aquest conveni tindrà una vigència de 25 anys, a comptar des de la seva signatura d’aquest dilluns. Es renovarà per períodes d’un any de forma tàcita si cap de les dues parts no preavisa en un termini de 2 mesos d’antelació.

L’alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha manifestat que “és un bon acord i és un dia històric per la ciutat, ja que Banyoles prové del Monestir”. Per altra banda, el bisbe de Girona, Francesc Pardo, ha explicat que “la primera finalitat del Monestir és litúrgica però es reforça aquest espai per a la cultura i de servei a la ciutadania”.

El Bisbat de Girona és propietari dels edificis del conjunt del Monestir de Sant Esteve de Banyoles, els quals gaudeixen de valors religiós, patrimonial i cultural inherents. Tanmateix, en els darrers anys, el Bisbat de Girona i diferents administracions públiques, com el mateix Ajuntament de Banyoles, han destinat part dels seus recursos a la rehabilitació de diferents espais del Monestir de Sant Esteve. En concret, des de l’any 2012 i fins a l’any 2015 s’han aprovat diferents convenis de col·laboració per al finançament del Projecte de rehabilitació de la coberta de l’església del Monestir de Sant Esteve. També s’han fet actuacions municipals consistents en l’acondicionament de la sala de l’Arqueta i l’accés al Monestir, entre d’altres.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.