Vés al contingut

L’espai permanent d’exposicions del campus d’ESADE a Sant Cugat acull, des del mes de gener, l’exposició 'Tresors de la Biblioteca Borja', que inclou fotografies dels documents més valuosos de la col·lecció d’aquesta Biblioteca, que compta amb un fons únic especialitzat en Humanitats comprès per més de 270.000 volums on destaquen exemplars de gran valor històric, artístic i patrimonial. Propietat de la Companyia de Jesús, es tracta d’una biblioteca especialitzada en teologia, filosofia, Bíblia, i història de l’Església, amb un considerable fons d’història, d’arts i de ciències humanes i socials. Actualment està gestionada per la Fundació ESADE i forma part del sistema de biblioteques de la Universitat Ramon Llull.

Els "tresors" de la Biblioteca Borja

L’objectiu de l’exposició és donar l’oportunitat a la comunitat educativa d’ESADE de conèixer la vàlua del fons de la Biblioteca Borja. Una col·lecció única, que compta amb més de 500 manuscrits, més de 300 pergamins, una quarantena d’incunables, així com una extensa col·lecció de documents des del segle XVI fins a l’actualitat.

Un dels incunables més valuosos que es troba a la Biblioteca és el Missale Romanum de 1484, imprès en paper. Els incunables són els llibres impresos més antics que existeixen. Per ser considerats com a incunables han d'haver estat impresos abans de 1501. A la Biblioteca Borja n'hi ha 41. L'exposició mostra també fotografies d'altres exemplars de gran valor, com un pergamí de l'any 1155, que certifica una donació i que és el document més antic que es troba a la Biblioteca, o un exemplar del segle XIV d'"El llibre de les dones" de Francesc Eiximenis. Els visitants podran descobrir també que el fons de la Biblioteca Borja acull tresors com un pergamí Reial de Pere el Gran, de 1343, un exemplar de la Torà del segle XV, escrit sobre vitel·la, un tipus de pergamí molt apreciat i de gran valor que es realitzava amb pell animal, o un llibre sagrat de l'Índia manuscrit en tàmil sobre fulles de palma.

Més de 150 anys d'història

L’actual biblioteca és hereva de diferents biblioteques amb llarga història. Per conèixer el seu origen ens hem de remuntar a l’any 1864, quan el bisbe de Tortosa, D. Benet Vilamitjana, cedí als Jesuïtes, un fons d’uns 3.000 llibres que constituí la llavor de l’actual biblioteca, juntament amb uns locals per instal·lar-hi el 'Col·legi Màxim', amb les Facultats de Filosofia i Teologia de la Companyia.

L’any 1905 el gran nombre d’alumnes d’aquestes facultats fa que la de Filosofia s’hagi de traslladar a la veïna població de Roquetes, tot emportant-se la seva biblioteca. Allà es creen el Laboratori de Biologia i el Laboratori de Química -futur Institut Químic de Sarrià-, a més del Laboratori de Física que, amb el temps, esdevindrà l’actual Observatori de l’Ebre.

L’any 1915 les facultats de Filosofia i Teologia i les seves biblioteques es traslladen a Sarrià, a Barcelona. Quan l’any 1932 es promulga a Espanya un decret de dissolució de la Companyia de Jesús, la biblioteca es salva de la dispersió: el gran volum del seu fons feia impossible el trasllat a l’estranger, a excepció dels volums necessaris per a la continuació de les tasques docents.

Finalment, el 1949, la biblioteca i les facultats es traslladen novament, aquesta vegada al centre Borja de Sant Cugat del Vallès, on la Biblioteca tindrà la seva seu durant més de 60 anys. Després del Concili Vaticà II, el 1968, es pren la decisió d’obrir-la als usuaris externs, i ja més recentment, a finals del segle passat, s’inicia un procés de modernització de la biblioteca, amb la signatura de l’acord de col·laboració amb la Universitat Ramon Llull i poc després, amb el conveni entre la Companyia de Jesús i la Fundació ESADE. El 2011 la biblioteca es trasllada a la seva actual seu, al campus d’ESADE de Sant Cugat.

La inauguració de l'exposició va tenir lloc el passat 18 de gener, en un acte que va comptar amb la participació de Josep Franch, degà de la Business School d’ESADE, Miquel Carbonell, bibliotecari del Servei d’Informació i Coneixement d’ESADE, Josep Oriol Tuñí, jesuita i Doctor en Teologia i Llorenç Puig, delegat dels Jesuïtes a Catalunya i vicepresident del Patronat de la Fundació ESADE.

Temàtica
Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.