(Alba Sabaté) L’educació i el coneixement són la clau contra l’extremisme i la islamofòbia. Aquest ha estat el missatge enviat aquest 14 de maig en l’acte #BeTheKey Stories, celebrat al plató de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna i impulsat per estudiants del centre en el marc de la campanya que ells mateixos promouen: #BeTheKey -en català, sigues la clau-.
L’objectiu, conscienciar la societat sobre l’extremisme i la islamofòbia al carrer, als mitjans de comunicació i les xarxes socials per canviar la situació. L’acte ha donat veu a persones de totes les edats i conviccions i els ha demanat com poden ser la clau en aquesta fita. “La clau no és només teva ni meva, la tenim tots”, ha subratllat Alejandro Castillo, estudiant de batxillerat de l’escola Padre Damián. Ho ha compartit l’Erin Forn, la seva companya de classe, que ha reivindicat que “ens haurien d’ensenyar més sobre altres cultures i religions”.
La Mònica Maranillo, del mateix curs, ha posat sobre la taula la importància de les xarxes i els mitjans, ja que “els joves escoltem a influencers i instagramers, i aquesta gent amb tanta visibilitat han de ser un bon exemple”. La periodista Wayra Ficapal ha apel·lat al paper del “bon periodisme” per lluitar contra el discurs de l’odi.
Miriam Hatibi convida a mirar-se als ulls
#BeTheKey Stories ha estat també un espai de presentació del llibre Mira’m als ulls (Rosa dels Vents, 2018), de l’experta en big data Míriam Hatibi. L’autora ha inaugurat l’acte tot compartint la seva pròpia història. Per a ella, l’humor pot vèncer l’odi però “el més dur és saber que hi ha un sistema en què, si no fas alguna cosa, de forma natural, estaràs en situació d’inferioritat”. Segons Hatibi, “cal entendre que la diversitat religiosa és un fet i que l’islam és al religió de molts catalans”.
Així, l’autora ha convidat la ciutadania a mirar-se als ulls. En aquest sentit, el professor de l’escola Padre Damián, Josep Medargues ha destacat que les xarxes socials posen en contacte però no permeten “conèixer-nos de forma propera”. Pere Franch, periodista i professor de Blanquerna, ha afegit que des de prop “s’humanitza la diferència i ens n’adonem que no és tanta. L’estrany, un cop conegut, és com nosaltres”.
D’aquesta manera, segons l’historiador i arquitecte de la comunitat bahà’í Amin Egea, “cal estar units per abolir els prejudicis religiosos, racials, de gènere i polítics” i cal també, com ha deixat clar l’escultor Gui233do Dettoni, saber que “tots podem ser una clau que obre portes”.
Be The Key és una campanya creada per estudiants de Blanquerna que es proposa acabar amb l’extremisme i la islamofòbia a les xarxes socials i al carrer i que neix en el marc de l’Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura. #BeTheKey Stories ha comptat amb el suport del grup de recerca STReaM i dels mitjans Aleteia, Revista 21 i Catalunya Religió. La campanya es pot seguir a Facebook, amb el perfil Be The Key Barcelona i a Twitter i Instagram amb el nom @bethekey_ .