Víctor Rodríguez –CR Divendres de Dolors, amb un bon temps inusual per aquestes dates, centenars de besaluencs han tornat a sortir al carrer per fer possible la seva singular i solemne processó dels Dolors, la festa més arrelada d’aquesta vila medieval on aquest dia, no pas per casualitat, és festa local. Enguany la data no ha estat baldera, ja que Besalú celebra aquest 2024 i fins a l’any vinent, el 325è aniversari de la fundació de la Venerable Congregació de la Mare de Déu dels Dolors, la institució que fa possible una processó de referència que uneix generacions de besaluencs que amb fe i estima acompanyen el pas dels Dolors. L’alcalde de Besalú, Lluís Guinó, ho explicita molt bé al programa d’actes: "Amb devoció i compromís religiós els més creients, amb vincles emocionals i familiars pràcticament tothom que hi participa cada divendres del Dolors de cada any escoltar La Salve a la Plaça en silenci, convida a la reflexió, al record i a la cohesió social".
Aquest divendres passaven pocs minuts de les nou del vespre quan començava la processó des del monestir de Sant Pere que seguiria l’itinerari de costum pels carrers i places de la Comtal Vila. Tothom, a Besalú, sap on ha d’anar i el programa així ho explicita. Des de la junta de la Congregació ho han remarcat en començar: "Demanem silenci, respecte i mòbils sense so". Un tarannà que s'ha mantingut al llarg del recorregut també gràcies als arrengladors que amb vesta vetllen a tothora pel silenci i l'ordre dels passos i de les fileres de fidels. El gruix de gent s'ha aplegat però a la plaça de la Llibertat esperant l’acatament de manaies i estaferms en entrar el pas de la Mare de Déu dels Dolors seguit del pas de la Veracreu. La Principal de la Bisbal amb el Cor d’Apòstols i sota la fina direcció del mestre Josep Cassú ha interpretat la Salve, el moment més emotiu de la processó.
Enguany l’organització ha estrenat a la plaça una nova disposició dels passos per millorar la visibilitat estètica entre ells, cosa que s'ha aconseguit i per primer cop també s'ha disposat d’un espai específic per a persones amb mobilitat reduïda. Alhora, els més grans de la vila han gaudit com de costum d’un espai privilegiat per escoltar i veure la Salve: el balcó de l’ajuntament.
Un any curull de celebracions
El 28 d’agost passat es complien 325 anys justos quan Jeroni Talavera fundava l’any 1699 la Venerable Congregació de la Mare de Déu dels Dolors segons consta en una acta conservada a la Sala Capitular de la Congregació.
Per aquest motiu la junta va creure que aquesta efemèride calia celebrar-la com "una acció de gràcies envers l’Associació de Fidels que ha aplegat l’ànima dels besaluencs entorn d'una devoció col·lectiva: l’amor a la Verge Dolorosa". Amb aquest objectiu i fins al Divendres de Dolors del 2025 s’han preparat diversos actes per a celebrar-ho, alguns dels quals ja són una realitat com la restauració d’un Ecce Homo i l’edició d’un disc i un llibre.
Restauració de l’Ecce Homo
A Besalú es conserva una antiga talla que correspon a la flagel·lació de Jesús lligat a la columna. Aquesta escultura s’emmarca en el context dels passos processionals de Setmana Santa i es conservava en un estat regular, sobretot pel deteriorament de la fusta, que va afectar-ne la policromia.
La intervenció ha anat a càrrec de la conservadora i restauradora de béns patrimonials Eulàlia Soler que hi ha fet actuacions tant a nivell de suport com de policromia, tot netejant, desinfectant i envernissant la talla així com recuperant la policromia perduda.
Nou llibre de la processó i nou CD de la Simfònica de Cobla i Corda
Divendres 15 de març va presentar-se a la sala Gòtica de la Cúria reial de Besalú el llibre La processó dels dolors de Besalú: silenci, tradició i espiritualitat, una publicació de nou làmines il·lustratives dibuixades per l’arquitecte i manaia Xavier Masgrau. Aquest projecte, iniciat el 2020, conté també diversos escrits relacionats amb la processó de persones com Martí Gironell, Marc Sureda, Stefi batlle, Josep Lagares, i el mateix Xavier Masgrau i ha estat coordinat per Salvador Garcia-Arbós.
Les nou làmines dedicades a aspectes diversos de la processó ha comportat per a Masgrau una ingent feinada: 30 dies de 8 hores de feina per làmina, motiu que fa que el llibre sigui una joia artística ben singular i de difícil reproducció.
Durant l’acte es presentava també el disc ‘Emociona’t amb la SCCC: el Dolors de Besalú’ un enregistrament que recull les sis melodies que el cor d’Apòstols canta a la Processó, però amb un arranjament especial que ha permès que sigui enregistrat per la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya i cantat per les veus de la Polifònica de Puig-reig.
La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya és un projecte cultural gràcies a l’impuls de la Fundació Metalquimia, una fundació molt lligada amb Besalú a través de la família Lagares, nissaga local d’empresaris i mecenes culturals. Tant el llibre com el CD es poden adquirir a les botigues El cau medieval i El Pont d’or de Besalú o al correu info@dolorsdebesalu.org. El disc ja es pot escoltar a Spotify.