Vés al contingut

Com si Don Bosco hagués pujat a Montserrat. El cardenal Tarcisio Bertone ha fet valer el seu esperit salesià i espontaneïtat pastoral a la Vetlla de Santa Maria que s’ha fet aquest dilluns a la nit a Montserrat. Al final de l'homilia ha volgut demostrar que ell també coneix el Virolai, l’ha entonat i ha convidat a tots els assistents a acompanyar-lo.

En una homilia mariana i plena d’elogis a la comunitat benedictina de Montserrat, el secretari d’Estat del Vaticà ha escenificat la seva devoció a la Moreneta en les paraules finals: “Que la mirada bondadosa de la Mare de Déu arribi a tots els fills i filles de Déu de Catalunya i de tot Espanya i de tots els llocs on és invocada amb el nom de Montserrat, que tan bellament va cantar el sacerdot i poeta Jacint Verdaguer”. Dit això, ha fet una pausa i ha afegit “...i que jo mateix canto” per iniciar la tornada del Virolai i convidar amb les mans els fidels a acompanyar-lo. Després de les primeres notes, el nou orgue també ha respost a la invitació i s’ha afegit al cant. El gest ha estat rebut amb un llarg aplaudiment, el mateix amb el que al final de la missa l’han acomiadat els fidels que omplien el temple després d’una vetlla de dues hores en la vigília de la festivitat de la Mare de Déu de Montserrat.

El secretari d’Estat de Benet XVI ha escrit així una pàgina més de la història de la Vetlla de Santa Maria, un tradició que es remunta a l’any 1947 quan es van celebrar les festes de l’entronització de la Mare de Déu. Aquell any van ser molts els pelegrins i devots que en grup, en família o individualment van pujar a la basílica de Montserrat la nit del dia 26 per venerar la Moreneta abans de ser col·locada definitivament en el seu nou tron. Els pelegrins i devots eren rebuts pel pare Adalbert Franquesa, que en aquell moment era el Sagristà Major. L’endemà, dia 27, va tenir lloc la solemne celebració de l’Eucaristia a les places, en la qual els catalans van fer ofrena a la Mare de Déu d’un nou tron. L’organització de les anomenades “festes de l’entronització” va anar a càrrec de la comunitat monàstica i de la Comissió Abat Oliba. Des d’aquell moment, la Vetlla de Santa Maria s’ha celebrat ininterrompudament.

Aquest dimarts la festivitat de la Mare de Déu de Montserrat se celebra a la missa conventual de les 11 del matí presidida pel cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach. L’Eucaristia serà retransmesa en directe per Ràdio Estel i Ràdio Principat i a través de la web de Montserrat. Acabada la celebració es farà la tradicional ballada de sardanes a la Plaça de Santa Maria, amb la Cobla Triomfal d’Igualada. Com cada 27 d’abril, el Museu de Montserrat celebra una jornada de portes obertes amb entrada gratuïta per a tothom.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.