Vés al contingut

(Jordi Llisterri – CR) “Que un papa presideixi la dedicació d’un temple és un fet extraordinari. Benet XVI no n’ha fet mai cap”. Així ho explica mossèn Josep Anton Arenas, responsable de l’arquebisbat de Barcelona per la celebració litúrgica que dedicarà el temple de la Sagrada Família. Aquest dimarts va donar els detalls que la celebració, després que la setmana passada el mestre de cerimònies del papa estigués a Barcelona per donar el vist-i-plau final.

Tot i la solemnitat de l’acte, s’ha buscat la màxima participació possible, també tenint en compte que una tercera part dels assistents a l’interior del temple són feligresos de les parròquies de Barcelona. Així, molts dels cants seran els habituals en les celebracions que es fan a Catalunya. Entre ells, el Virolai, que cantarà l’escolania de Montserrat al final de la celebració quan el papa es dirigeixi a la façana del naixement per pronunciar l’Àngelus. L’Escolania també cantarà el “Nigra Sum” quan Benet XVI torni a entrar a la basílica per descobrir la placa commemorativa.
També es cantarà el popular Credo amb música de mossèn Lluís Romeu, amb el text tradicional català que afegeix als qualificatius de l’Església “catòlica i apostòlica” el de “romana”, una variant única al món. “Això els qui venen de Roma els fa molta gràcia”, ha dit mossèn Arenas.
Els 800 cantaires seran de l’Orfeó Català, de la Coral Sant Jordi, dels Pueri Cantores i de la Federació de les Corals Catalanes i de l’Escolania de Montserrat. Els cantaires, però, només faran dues intervencions polifòniques i principalment acompanyaran el cant dels participants en la missa.
El ritual de la dedicació
Benet XVI entrarà a les 10 al temple per la porta de la façana de la gloria, la única que no està acabada i que es cobrirà amb una lona amb un dibuix a escala real del projecte de Gaudí.
El que si que trobarà Benet XVI és la porta principal, una gran porta de bronze de Subirachs, amb el text del Parenostre en català 50 llengües, destacant la versió en català. La porta amaga una curiositat. Els poms estan formats per les lletres A | G que formen les inicial d’Antoni Gaudí dins de la frases “no cAiGueu en la temptació” del Parenostre.
La processó d’entrada Benet XVI la farà acompanyat dels cardenals que concelebren, els diaques i el acòlits; en total una trentena de persones. La resta de capellans i bisbes que concelebren, més d’un miler, ja estaran al voltant de l’altar. Els concelebrants principals que acompanyaran al papa seran el secretari d’Estat, Tarcisio Bertone, i el cardenal Martínez Sistach.
La celebració s’obrirà amb unes paraules de benvinguda de l’arquitecte director de la Sagrada Família, Jordi Bonet, que també entregarà la clau del temple.
Benet XVI gairebé no es mourà de l’altar durant tota la celebració. Els diversos elements que formen la dedicació del temple –com la benedicció amb aigua, o la unió amb l’oli crismal- la realitzaran alguns dels bisbes i capellans concelebrants. S’han d’ungir 52 columnes i s’ha de beneir una nau de 90 metres de longitud.
Llatí, català, castellà
Com ja s’havia anunciat, les llengües de la celebració seran el llatí, el català i el castellà. La part central eucarística i el pare nostre es farà en llatí, com es habitual en les celebracions pontíficies, i el català i el castellà s’alternarà en els cants i en les lectures.
Les lectures de la celebració s’han escollit per la celebració. L’evangeli serà Lluc 19,1-10 (“Avui ha entrat la salvació en aquesta casa”), fragments de Nehemies 8, del Salm 18, i del capítol 3 de la Primera Carta als Corintis (“El temple de Déu és sagrat, i aquest temple sou vosaltres”). Alguns d’aquests textos poden donar la pista sobre el continguts de l’homilia de Benet XVI. Es de preveure que en l’homilia Benet XVI també utilitzi el català i el castellà. Tota la celebració es podrà seguir amb un llibret en les dues llengües.
Les benetes amb Benet XVI
També es van coneixent diversos elements que envolten la celebració. Un és la col·laboració de les religioses benedictines. Les del monestir de Sant Benet de Montserrat estan fent els 300 copons de ceràmica que s’utilitzaran per repartir la comunió a l’interior i l’exterior del Temple (aquesta setmana ja n’havien enllestit 250) . Alhora, les benetes de Pere de les Puel·les han fet les tovalles amb les que, davant del papa, es cobrirà per primera vegada l’altar de pòrfir.
D’altra banda, les ofrenes, que seran només el pa, el vi i l’aigua i les entregaran al papa representants de la realitat eclesial de Barcelona: una família, dos religioses, i dos immigrants. D’altra banda, Benet XVI donarà la comunió directament a 50 persones.
Una celebració de dues hores
Tot i que possiblement serà més estona, es preveu que almenys la celebració duri dues hores. Per exemple, s’ha de tenir present que han de combregar unes 7.000 persones, que tindran vint punts diferents per rebre la comunió.
“S’ha de fer amb agilitat, però no precipitadament”, ha explicat mossèn Arenas, que també ha explicat que el temple és molt gran i que tot “demana el seu temps”. Així, és possible que l’Angelus comenci una mica més tard de les 12 i que fins a la una del migdia el papa estigui a la Sagrada Família.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.