ANNA GUIMERÀ –CR La situació de sequera que viu Catalunya és greu, per això l’Arxiconfraria de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist, el Consell General de Germandats i Confraries de l’Arquebisbat de Barcelona i l’Església Arxidiocesana de Barcelona han organitzat una processó per demanar que plogui el pròxim dissabte 9 de març. Està clar que no és la primera processó que es fa recentment a Catalunya per demanar que plogui, però dins de l’Arquebisbat de Barcelona feina temps que no hi havia aquesta iniciativa. “Els registres històrics de Barcelona indiquen que quan s’ha tret el Sant Crist de la Sang, per fer una processó, ha caigut un gran xàfec”, explica l’arxiver de l'Arxiu Parroquial de la Basílica de Santa Maria del Pi, Jordi Sacases.
La figura de Sant Crist de la Sang, que pertany a l’Arxiconfraria, per a la ciutat de Barcelona sempre s’ha fet servir per “cridar al do de la pluja” i aquest any s’ha decidit tornar a aquesta tradició. Actualment, la imatge està situada a la Basílica de Santa Maria del Pi, més concretament a la capella de la Sang. El recorregut s’iniciarà a la mateixa Basílica on prèviament, a les 19h, hi haurà una missa presidida pel bisbe auxiliar, Javier Vilanova. També hi serà, el rector de Santa Maria del Pi i el consiliari de la Confraria, Gabriel Carrillo, entre d’altres.
“Volem que sigui un acte on tothom pugui sentir-se còmode”, explica Sacases. De fet, expliquen que la processó serà molt senzilla: “La presidirà la imatge del sant Crist i l’acompanyarem, però sense grans vestuaris”. I és que des de l’organització pretenen que l’acte estigui centrat en la pregària comunitària i oberta a tothom. “Al final la falta de pluja és un tema que ens afecta a tots i tots podem afegir-nos a aquesta lluita”, fa una crida l’arxiver de la Basílica.
La processó del dissabte 9 de març és un acte organitzat, principalment, per l’Arxiconfraria de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist de Barcelona, però suggerida per l’Arquebisbat de Barcelona. “Antigament, l’arquebisbat demanava que es fessin aquestes processons, i enguany ha estat així també”, explica Sacases.
L’arxiver descriu el recorregut que “gran part serà el recorregut històric”. La processó començarà a la plaça del Pi, passarà per Cardenal Casañas fins la Rambla. Allà s’agafarà el carrer de l’Hospital fins a la plaça del Pedró, on es farà la pregària. Es retornarà pels carrers Carme, la Rambla, Portaferrissa, fins arribar a la Basílica de Santa Maria del Pi.
Prèviament a la processó, de l'1 fins al 8 de març, l’arxiconfraria de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist ha organitzat pregàries rogatives per demanar el do de la pluja. Anirà precedida d’un novenari que tindrà lloc a la capella de Sant Miquel de la Basílica de Santa Maria del Pi. De dilluns a dissabte a les 18:45, abans de la missa, mentre que el diumenge serà a les 11:45.
La imatge del sant Crist de la Sang
L’any 1547 es trasllada a l'església del Pi, la talla original del Sant Crist de la Sang era una talla feta de l’escultor renaixentista Seroni Sancho, de la primera meitat del segle XVI. L’Arxiconfraria disposava de dos “sant Cristos”. “El gros, el més conegut i vist, era el que es treia en les ocasions importants, però no és el que veiem ara”, explica Sacases. L’any 1936 la peça es va perdre a causa d’un incendi a la capella i l’any 1940 es fa la nova imatge com a còpia de l’original.
La figura del Sant Crist de la Sang és coneguda per ajudar en els moments de sequera: “Els registres històrics de Barcelona indiquen que quan s’ha tret el Sant Crist de la Sang, per fer una processó, posteriorment ha caigut un gran xàfec”. Pels voltants de l’any 1674, durant una època de sequera, es va fer una processó que començava a la plaça de la Catedral. Un cop arribats a la Plaça Nova, no van poder seguir la processó a causa de la pluja que va caure.