Vés al contingut
Manyanet Sant Andreu

ACN/CR L’Audiència de Barcelona ha arxivat el cas del suïcidi de l'alumna de 15 anys del col·legi JMJ Manyanet de Sant Andreu, Kira López. A l’octubre, el titular del Jutjat d'Instrucció número 31 de Barcelona que l’investigava des del juny de 2021, també va tancar-lo, després de concloure que no hi va haver assetjament.

La resolució definitiva sosté que “no s’ha pogut constatar els fets” ni tampoc vincular la seva mort “a cap acció d’una persona determinada”. El text subratlla que “cap de les diligències practicades” ha pogut determinar què va portar la jove a treure’s la vida el 19 de maig del 2021. “Tampoc es pot vincular a la inacció del centre escolar”, afegeix.

En un comunicat enviat a les famílies de l’escola, el centre remarca que la resolució de l’Audiència afirma que: “compartim plenament les conclusions assolides per la Jutgessa d'Instrucció. Cap de les diligències practicades ha pogut determinar què va portar Paula Kira a suïcidar-se el seu actuar autolític pot ser vinculat a l'acció d'una persona o a la inacció del centre escolar”. El Tribunal afegeix que: “tampoc hi ha indicis que patís un assetjament en el moment del suïcidi o immediatament anterior. Així es desprèn de la investigació judicial i policial, però també a nivell educatiu”.

I conclou que “no considerem necessària la pràctica de més diligències, atesa l'àmplia investigació ja realitzada que permet descartar l'existència d'il·lícit penal en la mort de la jove”. Després de més d’un any d’investigació, les diligències van incloure, entre altres, la declaració de responsables del centre, de deu menors companys de l’alumna, la revisió de tota la documentació escolar i el buidatge dels dispositius electrònics de la Kira.

El centre remarca que queda “descartada l'existència de qualsevol indici d'assetjament, tal com l'escola defensava sempre”, com també va concloure el Departament d’Educació el novembre del 2021.

En un tema que ha tingut un ampli recorregut mediàtic impulsat pels pares de Kira Lòpez i el bufet de l’advocada Carla Vall, l’Audiència afegeix altres consideracions sobre el cas. Afirma que “els espais restauratius en l’àmbit comunitari i educatiu poden ser de gran ajuda per ajudar a elaborar el dol i atorgar als progenitors el reconeixement i suport que necessiten, tasques que res tenen a veure amb el procés penal en el qual ens trobem”.

Alhora explica que la investigació penal té com a objectiu determinar si s’ha comès un crim i les persones que han participat en aquest, i assenyala que ha de tenir “uns límits” i evitar que es converteixi “en una causa general contra una persona o institució”.

“L’adolescència és un moment crític i moltes bromes, paraules o ús de xarxes socials formen part del seu dia a dia. No estem aprovant aquestes conductes i som conscients de la necessitat d’educar correctament els infants en el respecte l’empatia i la solidaritat per evitar aquestes situacions”, sosté, “una tasca que no només ha de ser dels centres educatius, sinó també dels progenitors i la resta de societat”.

El comunicat del centre conclou que “com sempre vam manifestar, les portes d’aquesta escola estan i estaran sempre obertes. Recordarem sempre la petjada de la nostra estimada Paula Kira”.

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.