Arquebisbat de Tarragona L'arquebisbe Joan Planellas ha signat un decret pel qual s'estableix una nova distribució territorial a l'arxidiòcesi de Tarragona. Aquesta nova distribució estableix cinc nous arxiprestats en substitució dels deu que hi havia fins ara i crea un total de vint-i-quatre Unitats Pastorals (UPA).
La reestructuració que ha firmat l'arquebisbe de Tarragona aquest dissabte respon a les necessitats pastorals de l’arxidiòcesi, així com a un procés de renovació personal i comunitària que, partint del procés sinodal, "possibiliti una transformació missionera de les parròquies i comunitats diocesanes". Des de l'arquebisbat expliquen que la reforma, aprovada pel Consell Episcopal, ha comptat amb les aportacions del Consell Presbiteral, el Consell Pastoral Diocesà i el Consell d’Arxiprestes.
La nova distribució territorial és causada per la voluntat d’atendre convenientment les necessitats pastorals de les parròquies, tenint en compte els canvis demogràfics, socials i pastorals que està vivint la societat. Així, "la creació de les Unitats pastorals facilitarà la cura pastoral dels fidels a partir d’accions comunes", assegura l'arquebisbat.
Una nova organització territorial
Des d’ara, l’arquebisbat de Tarragona comptarà amb un total de cinc arxiprestats: l’Alt Camp, el Baix Penedès, el Baix Camp – Priorat, la Conca – Urgell – Garrigues, i el Tarragonès. L’Alt Camp comptarà amb un total de tres UPA: la de Valls, la de Vila-rodona i la d’Alcover. També l’arxiprestat del Baix Penedès disposarà de tres UPA, que seran la del Vendrell, la de Llorenç del Penedès i l’Arboç, i la de Calafell. Per altra banda, l’arxiprestat del Baix Camp – Priorat tindrà un total de set UPA: la de Falset, la de Cornudella de Montsant, la de Cambrils, la de Riudoms i Mont-roig del Camp, la de les Borges del Camp, la de la Selva del Camp i la de Reus. En el cas de l’arxiprestat de la Conca – Urgell – Garrigues, hi haurà cinc UPA: la de Montblanc, la de l’Espluga de Francolí, la de Santa Coloma de Queralt, la d’Arbeca i la de l’Albi. I, finalment, l’arxiprestat del Tarragonès estarà format per sis Unitats pastorals: la de Torredembarra, la de Tarragona, la de Sant Salvador de Tarragona, els Pallaresos i el Catllar; la del Morell i Constantí, la de Vila-seca i la de Torreforta i Bonavista.
En el document del decret es poden consultar les parròquies que pertanyen a cadascuna de les unitats pastorals.
Les unitats pastorals: una crida a la comunió i a la missió
Les unitats pastorals que ara es formen a l'arxidiòcesi són comunitats de fidels configurades com una agrupació de parròquies, les quals, conservant la seva identitat, els seus drets i els seus deures, comparteixen uns criteris pastorals comuns en clau missionera i sinodal per tal de garantir “la cura pastoral dels fidels de totes les parròquies i potenciar i facilitar la creació de comunitats vives i evangelitzadores”.
Un dels aspectes que es vol potenciar amb la creació de les unitats pastorals és el treball en equip i la corresponsabilitat en els sectors pastorals primordials. En aquest sentit, les unitats pastorals tindran unes parròquies de referència, un responsable d’evangelització, catequesi i formació; un altre de litúrgia i pietat popular; i un altre d’acció caritativa i social. En els tres casos es comptarà amb un equip apostòlic de col·laboradors compromesos amb el treball específic a fer en cada espai d’evangelització.
A més, es formarà un equip rector per a cada UPA, que podrà coincidir amb el Consell Permanent del Consell Pastoral de la mateixa UPA, format pel coordinador de l’UPA, que designarà l’arquebisbe; els altres rectors, el secretari i els responsables dels sectors pastorals. Aquest equip haurà d’implementar una cultura de la sinodalitat en clau evangelitzadora i prendre decisions promovent aquest treball cooperatiu.
I, per altra banda, les unitats pastorals hauran de configurar un Consell Pastoral compost per preveres, diaques, persones consagrades i laics i laiques de diferents sectors i associacions cristianes, per a fer possible la participació, la col·laboració i l’exercici de corresponsabilitat de tots en la missió de l’Església.
En el document del decret es poden consultar les parròquies que pertanyen a cadascuna de les unitats pastorals i les parròquies de referència, així com el funcionament concret en cadascun dels aspectes de la vida comunitària dins les unitats pastorals.