Vés al contingut

(David Casals –CR) Barcelona acull aquest dimecres i dijous una cimera d’àmbit euromediterrani “d’alt nivel” dedicada al diàleg intercultural i interreligiós. L’organitzen diferents institucions internacionals, com la Unió pel Mediterrani (UpM) i també el Ministeri d’Afers Exteriors espanyol. Va ser una de les propostes de la cimera de cossos i forces de seguretat contra el gihadisme que es va fer a Barcelona el passat abril.

El programa, al que ha tingut accés CatalunyaReligió.cat, inclou intervencions d’organismes internacionals i de cooperació, i també d’aliances internacionals d’entitats religioses i diferents religions, tot i que té un to més polític i, més enllà de l’assistència d’algunes iniciatives interreligioses d’àmbit local, no està previst que donin testimoni de la feina que s’està fent a Catalunya. Només s'ha convidat com a oïnets a alguns representants institucionals i de les principals entitats de diàleg interreligiós amb seu a la ciutat, el Grup de Treball Estable de Religions (GETER) i l'Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós (AUDIR).

L’acte tindrà lloc al Palau de Pedralbes de Barcelona, on té la seva seu la Unió pel Mediterrani. Es tracta d’un organisme internacional on estan presents els estats de la Unió Europea i també de les ribes sud i est del Mare Nostrum.

Mitjançant aquesta cimera, es vol commemorar el 20 aniversari del Procés de Barcelona: fou llavors quan, solemnement, van començar les relacions oficials entre el nord i el sud de les dues ribes, amb l’objectiu de reforçar la cooperació en diferents àmbits.

En la organització, a més de l’Estat espanyol i de la UpM, també participen l’Aliança de les Civilitzacions, la Fundació Anna Lidh i el Kaiciid, un programa de diàleg interreligiós amb seu a Viena i que porta el nom del rei de l’Aràbia Saudita, Abdullah Bin Abdulaziz, i on participen també Espanya i Àustria.

Segons la organització, l’acte pretén marcar-se com a objectius afavorir “la importància del diàleg interreligiós i intercultural”, consolidar les relacions entre les parts i pactar una agenda de treball conjunta pels propers anys.

La cimera arrancarà dimecres al vespre amb un sopar col·loqui, on intervindrà el ministre d’Exteriors, José Manuel García Margallo. La inauguració també la farà el dijous al matí García Margallo, juntament amb el secretari general de la UpM, Fathallah Sijilmassi; l’alt representant de l’Aliança de Civilitzacions, Nassir Abdulaziz Al-Nasser; la presidenta de la Fundació Anna Lindh, Elisabeth Guigou, i el secretari general del Kaiciid, Faisal Bin Abdulrahman Bin Muaammar.

Es faran tres sessions monogràfiques sobre la importància de les dones i els joves en el diàleg intercultural, els reptes del diàleg interreligiós i una jornada dedicada als extremismes violents. La clausura es farà a la tarda, amb intervenció de Sijilmassi; del secretari d’Estat d’Afers Estrangers, Ignacio Ybáñez; i del secretari general de la OSCE, Lamberto Zannier.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.