Vés al contingut

(Glòria Barrete –CR/La Seu d'Urgell) La Berta, l'Abril, el Bernat, la Carla, el Samir i l'Enric esperen l'arribada de participants a les portes de l'església del seminari de la Seu d'Urgell. Uns apunten dades, altres assagen els cants, i uns pocs ultimen detalls de la decoració. Col·loquen la creu de Taizé, la imatge de la Mare de Déu i encenen espelmes. Tot llest per començar la desena trobada de Taizé a Catalunya, la primera que acull la Seu d'Urgell.

L'any 2006 començava a Vic la primera trobada catalana de Taizé. Any rere any, centenars de joves catalans participaven de la trobada europea de Taizé. Però després de la trobada, què? "Seure'ns i esperar un any fins la propera?", recorda Iván David Ayala, sacerdot del bisbat d'Urgell, "es va decidir iniciar aquestes trobades catalanes, cada any a un poble o ciutat diferent, aquest cop ha tocat a Urgell".

La jornada ha volgut recrear l'esperit i l'ambient del poblet francès. Un esperit ecumènic, afirma el bisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives, que té com a eixos "combinar la contemplació i l'acció, la pregària i el servei. Els eixos que encara avui perduren en la pregària de Taizé". Un estil, el de Taizé, que segueix captivant joves arreu del món. És el cas de l'Abril de Miguel que va participar a la trobada europea a Praga i aquell estiu va visitar el poble de Taizé. "M'hi vaig enamorar i vaig decidir ampliar la meva estada una setmana més".

D'altres joves, com la Berta Alriols, només coneixen Taizé a partir de les trobades catalanes. "No hi he anat mai, però intento anar a totes les activitats del bisbat, sense excloure'n cap, per saber el que realment m'agrada i en el que crec". I és que, els joves tenen prou oferta per fer silenci? El delegat de joventut del bisbat d'Urgell, Lluís Plana, té clar que encara s'hi pot fer més. "Molts joves treballen el silenci amb l'ordinador, amb el mòbil, a la televisió, a Internet... però no hi ha un silenci de meditació i contemplació".

Des d'Urgell es volen potenciar aquests moments. "Volem que els joves trobin moments de silenci com els que Taizé ofereix. És molt important que nosaltres com a Església siguem pioners a treballar el silenci més encara". Taizé, per a Plana, parla de silenci, "però d'un silenci que és meditació i pregària, que és invitar a descobrir-te per dins".

La trobada de Taizé a la Seu d'Urgell ha comptat amb diferents dinàmiques grupals en què s'ha treballat la carta del germà Roger de Taizé, així com l'encíclica del papa Francesc, Laudato Si'. Els participants també han visitat la Seu medieval a través de visites guiades i han pogut conèixer el projecte social de Càritas, Nou Grapats. La jornada ha clos amb una pregària a la catedral de la Seu d'Urgell.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.