Vés al contingut

(CR) Per què no s’ha demanat perdó? S’ha intentat encobrir casos d’abusos als centres maristes? Poden garantir que això no torni a passar? Són algunes de les preguntes que els germans maristes contesten en un vídeo que han penjat a YouTube per donar resposta a alguns dels interrogants que planteja la denúncia d’abusos en els seus centres.

El president de la Fundació Champagnat, Gabriel Villa-Real, i el viceprovincial Pere Ferré, són els dos maristes que responen.

Insisteixen en que “hem demanat perdó i ho continuarem fent” i que no és “perquè toqui fer-ho sinó perquè quan has estat al costat de persones que han patit abusos te n’adones del mal que han sofert: fets així no haurien d’haver passat a casa nostra”.

En el vídeo reiteren que els darrers anys “els germans maristes som els primers que hem denunciat, que hem condemnat i que hem aplicat mesures davant de qualsevol vulneració dels drets dels infants”. Diuen que “no sabem que va passar fa 40 o 50 anys, però gràcies a les mesures de prevenció que apliquem des de fa uns anys avui detectaríem de manera immediata un cas d’abusos sexuals” com a va passar aquest desembre amb un monitor en pràctiques. Per això asseguren que tot i que “ni les escoles ni la societat poden garantir que mai no tornarà a haver-hi casos d’abusos” en aquest moment si que poden ”garantir es que cada vegada estem més ben preparats per a poder-los detectar i poder actuar amb determinació”.

També recorden que els darrers anys dins de les escoles els maristes han estat “els primers que hem impulsat canals de comunicació perquè les persones puguin denunciar amb total confiança i confidencialitat”. Segons els maristes en les escoles “hem augmentat moltíssim els nivells de seguretat en aquest temes i els nivells de prevenció”, arran de l’aprovació el 2011 del pla de prevenció d’abusos des de la institució a nivell mundial.

Aquesta presència a través de Youtube també s’amplia amb un nou perfil al Twitter: @MaristesCat

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.