Vés al contingut

(Jordi Llisterri-CR) “Feu, consellera, que es publiqui el cost de la plaça pública i la concertada per acabar d’una vegada per totes amb les difamacions que pateix l’escola concertada i es faci palès que no traiem recursos a l’escola pública”. Aquesta és la petició que va fer aquest el president de la Confederació Cristiana d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (CCAPAC), Josep Maria Romagosa, a la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz. Una petició feta en la cloenda de la Trobada Familiar de l’Escola Cristiana que va tenir lloc aquest diumenge l’Escola Pia de Sarrià de Barcelona.

“Ja n’hi ha prou que es desacrediti i s’ataqui l’escola concertada des de determinats sectors amb l’ús de la mentida, quan no de l’insult”, va reivindicar Romagosa davant la consella d'Ensenyament, que també va intervenir en la clausura.

Dades mai publicades

L'escola concertada sempre ha defensat que és una xarxa que estalvia diners a l'erari públic, al contrari del que es difon des d'alguns sectors sindicals i polítics. Algunes aproximacions situen el cost que té per a administració un alumne a l'escola concertada en un 30% per sota dels diners que ha destinar a escolaritzar un alumne a la pública. Però aquestes dades no s'han publicat mai oficialment amb xifres de tot el sistema educatiu de Catalunya. El diferencial entre el cost real de l'escolarització i el que aporta l'administració és el que cobreixen els pares o les fundacions sense ànim de lucre que hi ha darrera de les escoles concertades.En teoria, la Llei d'Educació de Catalunya garanteix a les famílies la gratuïtat de l'escolarització en els centres públics i concertats.

Romagosa va concloure que, si es van publicar les balances fiscals, “no hauria de ser tan difícil publicar el cost de la plaça escolar, que demostraria la diferència de recursos entre centres públics i concertats, i que no hi sortim guanyant precisament”.

"Els poders públics no han de decidir per les famílies"

En la seva intervenció, la consellera Meritxell Ruiz va reconèixer que "en els darrers anys diferents sectors estan sent bel·ligerants contra el Servei d’Educació de Catalunya". Però també va assegurar que "la concepció de model de societat" que hi ha darrera aquesta critica "no és pas majoritària".

"Aquest no és el model ni de la Llei d’Educació de Catalunya ni del Govern de la Generalitat", va assegurar la consellera. I va reiterar el suport al model consensuat en la Llei d'Educació de Catalunya; és "el model que hem desenvolupat i defensem, el del Servei d’Educació de Catalunya: escoles públiques i concertades alhora de qualitat, que ofereixen a les famílies i a la societat diferents models educatius per poder triar".

Segons Ruiz això respon una concepció "on es valora l’aportació positiva de la iniciativa social, on la diversitat és riquesa, on els poders públics no han de decidir per les famílies sinó que han de vetllar perquè totes tinguin un progrés i tinguin bones oportunitats".

“Ens mereixem el mateix respecte”

Malgrat la contundència del discurs del president de les AMPA cristianes, Romagosa també va destacar que l’escola concertada respecta i considera l’escola pública, però “ens mereixem el mateix respecte”. Els pares i mares de les escoles cristianes, majoritàries en el sector de la concertada, “també tenim dret a decidir l’educació que volem per als nostres fills i filles”.

Romagosa va mostrar la disponibilitat de l'escola cristiana a "un diàleg obert i sincer que ens permetin superar aquests prejudicis i aquestes visions retrògrades que ens impedeixen construir l’escola del segle XXI". Però un diàleg que es faci "sense agressions i sense qüestionaments de base sobre la nostra existència”, en una referència implícita a la ILP que demanava l'eliminació dels concerts educatius. "Com es pot aspirar a construir una societat plural si es pretén uniformitzar l’educació, si es pretén eliminar la diferència?", va denunciar Romagosa .

També va agrair la consellera la "valentia" que suposa reconèixer l'aportació dels pares en sosteniment de l'escola concertada.

"Trieu l’escola que encaixi amb casa vostra”

Ruiz va defensar en la seva intervenció que l’educació "correspon a la família en primer lloc, i després a l’escola; les famílies han de poder triar aquell centre que sap que compartirà els valors i el model de persona que volen transmetre al seus fills".

En la marc del lliurament del premi CCAPAC Compromís Educatiu -a títol pòstum- al pedagog Xavier Melgarejo, Ruiz va recordar que Melgarejo animava a les famílies a "triar l’escola que encaixi amb casa vostra” i que els valors de la família són cristians "en Xavier animava a triar lliurement una escola cristiana".

El suport dels pares a les escoles

En l'acte va intervenir també el pare Enric Puig, secretari general de l'Escola Cristiana de Catalunya, que també va demanar el reconeixement a "una escola concertada que recull i continua la llarga tradició de l'escola d'iniciativa social, tan arrelada a Catalunya i que tan bon servei ha aportat a alumnes i famílies de diversos orígens i condicions econòmiques". Alhora va demanar el suport dels pares "a l'activitat de les seves escoles i a les accions conjuntes que l'escola concertada pugui emprendre per defensar el dret dels pares a escollir centre i per reivindicar que en un futur no massa llunyà l'ensenyament que oferim pugui ser realment gratuït".

La Confederació Cristiana d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya agrupa unes 300 AMPA que representen a 250.000 famílies.

Aquí podeu llegir la intervenció de Josep Maria Romagosa i de Meritxell Ruiz.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.