(Jordi Llisterri –CR) Els cants litúrgics de Montserrat van baixar aquest dimecres a Barcelona. L'abat de Montserrat, Josep Maria Soler, va presidir la presentació del llibre El Diumenge a Montserrat. Cants per a l’Eucaristia" a la parròquia de la Mare de Déu de Núria. En l'acte els cants van ser-hi presents literalment, perquè més que paraules, bona part de la presentació es va dedicar a cantar comunitàriament alguns dels cants del llibre, sostinguts per la Capella Sacra de Núria. El que en diuen una presentació molt “participada”.
És un llibre de cants però no és un cantoral com el que acostumem a veure en les parròquies. Són els textos de l’Eucaristia que el Missal proposa per cada diumenge i que al llarg dels darrers 50 anys han anat musicant diversos monjos de Montserrat. És a dir, els cants que es canten a Montserrat seguint el Missal Romà.
"No es tracta de cantar a la Missa, es tracta de cantar la Missa", explicava l'abat Josep Maria Soler. De cantar els textos litúrgics i no utilitzar el cant "només per animar les celebracions o per fer-les més amenes". "La música ha d'ajudar a viure més profundament el text de la celebració", que hi intervinguin tots els sentits. "Deixar-se portar".
L'abat també va remarcar la centralitat del diumenge i de l'eucaristia: "De l'eucaristia brolla tota la força del compromís cristià, també la dimensió social". Per això, per als cristians el diumenge no és un dia més".
Per seguir la missa des de casa
En el llibre, editat per Publicacions de l'Abadia de Montserrrat, els cants es presenten ordenats seguint l'any litúrgic i cada diumenge inclou les variacions dels tres cicles. Complementa altres edicions com la dels Salms o de Setmana Santa que ja ha editat Montserrat o els cantorals del CPL.
Sobretot és un instrument útil per als animadors de cants i per a les parròquies. Però també per als fidels que els diumenges segueixen la missa conventual que s'emet per internet i a través de la Xarxa de Televisions Locals. Una emissió que aplega cada diumenge 100.000 fidels. Ara, amb el llibre, des de casa també podran seguir els cants durant tot l'any.
La publicació de l'obra és una iniciativa de la Comissió de Trobades d’Animadors de Cant de Montserrat. Dos dels responsables, el pare Andreu Martínez i la benedictina de Sant Benet Natàlia Aldana, van fer-ne la presentació i van dirigir els cants. Des dels anys 70 Montserrat organitza aquestes trobades de formació amb les quals ha marcat bona part del repertori musical de les parròquies catalanes. "Montserrat és un referent", com va dir el rector de la parròquia, Santi Bueno, en la benvinguda de l'acte. Per acabar hi va haver cava i coca de Montserrat, que no està renyit amb la bona litúrgia.