(David Casals i Vila –CR) La comunitat jueva de Catalunya està de festa grossa: aquest dimarts a la nit va començar l'Any Nou jueu ('Roix ha-Xanà').
S'inicia també un dels períodes actius del poble jueu entre el dia de cap d'any, que se celebra entre els dies 1 i 2 del mes de Tixrí, fins a Yom Kippur, deu dies més tard.
Com explica Jai Anguita, director de la comunitat jueva progressista Bet Shalom, l'any comença amb un sopar, o en família o comunitari. Així ho fa ell, i és tradició menjar pomes, mel, i fruita per tal que l'any que comenci sigui «bo i dolç».
"Aniada buena i dulse"
Aquests desitjos de dolçor no els trobem només en els aliments: també s'expressa en la frase 'Shaná Tová Metuka', que vol dir 'Feliç any nou i dolç'.
El mateix missatge el trobem en judeocastellà, la llengua que durant segles han utilitzat els sefardites, els descendents dels jueus expulsats l'any 1492 d'Espanya per part dels Reis Catòlics, que diuen: "Aniada buena i dulse".
Any 5775
Segons la tradició, l'any jueu es calcula ‘des de la creació del món', o sigui, des del relat que s'explica en el llibre del Gènesi. Per tant, avui se celebra que la terra fa 5775 anys.
Ara bé, això no és el més important d'aquesta festa. Això ens ho diuen altres noms amb què es coneix aquesta jornada: 'Iom Hadin' (Dia del judici), 'Iom Hazikaron' (Dia del record) o 'Iom Truá' (Dia del so del shofar, instrument fet a partir la banya d'un moltó).
El so del shofar convida al poble jueu de tot el món a iniciar un periode de meditació i autoanàlisi, i reprendre el camí de la justícia ('Teshuvá'). Hi ha deu dies de marge per fer un balanç dels actes que s'han fet i "també de comprovar si els propòsits que es van fer l'any passat s'han complert", explica Anguita.
A la tarda del dia d'Any Nou, per tant aquest dijous, és costum fer un ofici religiós al matí i a la tarda, 'Tashlij', que vol dir llençar, tirar, gitar. Es tracta d'anar a prop d'un curs d'aigua on hi hagi peixos o el mar, posar-se a les butxaques molles de pa i després exposar-se-les, tot plegat per simbolitzar que es 'tiren' els pecats al mar, explica Anguita.
"Déu jutja tota la humanitat"
"Són deu dies pel penediment, i durant aquest temps, Déu jutja tota la humanitat, i no només als jueus", conclou.
Deu dies més tard d'Any Nou, té lloc una de les festivitats jueves més emblemàtiques: el Dia del Perdó ('Yom Kippur'), que enguany se celebrarà entre el 3 i el 4 d'octubre.
"Déu dicta sentència" de les faltes comeses i és quan toca demanar perdó a amics, familiars i coneguts. És, doncs, una jornada de "neteja" espiritual, i també de dejuni i abstinència, també en les relacions sexuals.
Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número
o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.