Vés al contingut
[Foto: Abadia de Montserrat]

(CR) Il·lumineu la catalana terra. L’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, ha presidit la missa a l’Abadia de Montserrat el dia de patrona de Catalunya. I ha utilitzat aquest vers del Virolai per demanar a la Mare de Déu Montserrat “que il·lumini la catalana terra en aquests moments de la seva història perquè trobi el camí de l’afirmació nacional”.

Segons Pujol l'afirmació nacional s’ha d’aconseguir “deixant de banda qualsevol confrontació entre els ciutadans que viuen a la mateixa terra”. En la seva homilia el president de la conferència de bisbes catalans ha recordat que el bisbe Torras i Bages ja demanava en la seva Visita Espiritual “una pau cristiana i perpètua als pobles de Catalunya”. Aquest diumenge, el dia Sant Jordi, l'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, també va parlar contra "la divisió i la confrontació".

El cristianisme no és obsolet

En l’homilia de la Festivitat de la Mare de Déu de Montserrat, l’arquebisbe de Tarragona ha defensat que “no podem permetre de cap manera que el cristianisme sigui rebutjat com a obsolet” perquè “el cristianisme forma part de la identitat del nostre poble”. Al mateix temps, ha remarcat que “el cristianisme no es propaga per imposició ideològica, i menys per imposició violenta; es propaga per atracció i fascinació”.

Jaume Pujol ha defensat que “els cristians tenim un lloc en aquesta societat” perquè “el cristianisme és humanitzador”. Tot i que cal reconèixer “ombres”, ha explicat que cal defensar “amb veu forta” les aportacions de l’Església “a la cultura, a la identitat, a l’art” i a “l’ensenyament i a la promoció dels germans més necessitats”. Per Pujol, “no ens hem d’avergonyir d’això de cap manera” perquè “seria una pèrdua molt gran per a aquesta Catalunya que estimem tant, perdre les seves arrels cristianes que l’han configurat com a poble”.

"Tots els qui estimen Jesús tenen lloc en l’Església”

En l’homilia de la Festivitat de la Mare de Déu, Jaume Pujol també ha dit que “ens hem d’escoltar els uns als altres i tots hem d’escoltar la Paraula de Déu per a trobar el camí per on l’Església s’ha de renovar”. Per això, ha recalcat que “les crisis en la societat i també en l’Església s’han de resoldre pel camí del diàleg des de la consciència que la veritat és polièdrica i que de cap manera no podem desqualificar els altres”.

Pujol ha insistit que “tots els qui estimen Jesús tenen lloc en l’Església”. I per això cal “que el nostre parlar no sigui un parlar per parlar sinó que brolli d’una voluntat d’escoltar l’altre”.

70 anys de la Vetlla de Santa Maria

L’arquebisbe de Tarragona ha presidit la celebració central de la festivitat de la Mare de Déu al costat de l’abat Josep Maria Soler. És habitual que aquesta celebració la presideixi alguns dels bisbes catalans. També aquest dimecres a la nit el bisbe de Sant Feliu, Agustí Cortés, va presidir la vetlla de pregària prèvia al dia la Mare de Déu. La pluja no va impedir que com cada any s’omplís la basílica.

En la pregària de dimecres al vespre, l’abat Josep Maria Soler va recordar que es complien els 450 de la basílica actual i els 70 anys de la restauració de la Vetlla de Santa Maria. El 1947 es va recuperar la vetlla de pregària amb motiu de la inauguració del nou tron que acull la imatge de la Moreneta. Soler ha remarcat que aquella celebració multitudinària “tant a la vetlla com a la celebració del dia, varen ser l’inici d’un procés de reconciliació social entre persones que havien lluitat en els dos bàndols de la guerra civil”. I ha remarcat que “també va ser la primera vegada, després d’aquella contesa, es va utilitzar la llengua catalana en públic”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.