L’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, ha publicat un decret pel qual s’estableixen les orientacions per a l’elaboració dels estatuts d’una associació de fidels a l’Arxidiòcesi de Tarragona. Aquest document ha estat consensuat prèviament per les entitats i congregacions religioses, que tenien la necessitat d’adequar els corresponents estatuts a la normativa vigent i d’unificar criteris en la redacció d'aquests, tot mantenint cada realitat, la seva tradició, història i identitat. L’esmentat decret ha rebut igualment el vistiplau del Consell Episcopal, del Secretariat per les Associacions de Setmana Santa i dels serveis jurídics de l’Arquebisbat.
Aquest text indica que totes les associacions canòniques de fidels han de modificar els seus estatuts d’acord amb les disposicions d’aquest decret en el termini d’un any i presentar-los per a l’aprovació de l’autoritat eclesiàstica. També recull que les associacions que necessitin la dispensa d’alguna de les disposicions contingudes en aquest decret cal que presentin la sol·licitud motivada dels arguments pels quals la demana. Igualment, les entitats que actualment constin com a associacions públiques de fidels en els estatuts actuals, i que sigui convenient que adquireixin personalitat jurídica privada, obtindran la llicència corresponent una vegada executats els tràmits eclesiàstics pertinents.
Un punt significatiu d’aquest decret, pel que fa a la Junta Directiva de les associacions, és que el president, el sotspresident, el secretari i el tresorer seran elegits per un període de quatre anys, i que poden tornar a ser elegits per un quadrienni consecutiu –en total, vuit anys seguits en el càrrec-; i que passat un nou mandat, poden tornar a ser elegits. Per la seva banda, els vocals poden ser elegits indefinidament. Als membres elegits per raó del càrrec no se’ls aplica aquesta limitació de mandats.
Pel que fa a la redacció dels estatuts d’una associació canònica amb personalitat jurídica privada, es regirà pels mateixos criteris que els de les associacions canòniques amb personalitat jurídica pública.