(Comunitat de Sant'Egidio) Un "pacte comú" de les religions, de les cultures i de la diplomàcia per eradicar la violència i construir la pau al món. Aquest és la crida en què han coincidit durant el congrés internacional "Les religions i la violència" el president de la Comunitat de Sant'Egidio, Marco Impagliazzo y Jerry White, diplomátic del Departament d'Estat americà, líder reconegut de la Campanya internacional contra les mines antipersona que va rebre el Nobel per la pau el 1997.
En la trobada, organitzada per la Comunitat de Sant'Egidio a Roma, van participar personalitats religioses, de la política, de la diplomàcia d'Europa, Àsia, Àfrica i Orient Mitjà. "Per aconseguir l'objectiu de la pau al món post ideològic i globalitzat en què vivim -va destacar Impagliazzo- la diplomàcia tradicional necessita nous instruments en què participin totes les dimensions de la vida: la religió en primer lloc, després la política, la cultura i la lluita contra el subdesenvolupament. Tota la societat civil ha de participar en un esforç de superació d'antigues desconfiances quan no d'autèntics conflictes que són l'origen de les explosions de violència i de terrorisme que han omplert de sang el món a l'inici del tercer mil·lenni". Similar va ser la consideració de Jerry White: "La diplomàcia tradicional ha descobert que les religions poden contribuir a construir un 'ecosistema' de pau injectant virus de pau en un món infectat per una 'epidèmia de violència': és la 'diplomàcia indirecta "que el president Obama intenta utilitzar en les situacions més delicades.
En el fons, hi ha la consideració d'un altre ponent del congrés, el teòleg català Armand Puig, degà de la facultat de Teologia de Barcelona: "La violència no es pot justificar mai, i per això sempre necessita justificacions. La pau, en canvi, no necessita justificar-se, no ha de demanar permís per entrar en els camins de la història".
El congrés va partir d'una consideració no optimista: "En els últims anys la violència religiosa ha augmentat de manera desproporcióada ", va dir el cardenal Walter Kasper, president emèrit del Pontifici Consell per a la Unitat dels cristians, i això s'ha produït perquè" els fidels de totes les religions, inclosos els cristians, és a dir, persones o grups que pretenen actuar en nom d'una religió, o del cristianisme, han estat impulsors de violència". Així doncs, la religió és a la vegada víctima i actora de violència, però "la pau al món no és possible sense pau entre les religions i sense que les religions promoguin els seus trets comuns en qüestió de drets humans, llibertat religiosa, tolerància, misericòrdia i perdó, trencant així "el cercle viciós de la violència que genera violència".